Gastro
Gastro

U sezoni: odlični recepti s keljom pupčarem

U sezoni: odlični recepti s keljom pupčarem
Prokulice možete voljeti ili mrziti, ali ove recepte morate isprobati!

Kelj pupčar ili kako ga mi u našem dijelu Lijepe naše zovemo – prokulice poznate su ne samo kao ukusan prilog brojnim jelima, već i po svojoj sposobnosti da potaknu obnavljanje DNA u stanicama te pomažu blokirati rast stanica raka. Ove maleni zeleni pupoljci jedan su od najsnažnijih pripadnika iz porodice kupusnjača. Možete ih kuhati u vodi, na pari ili grilati (ako su mlade čak i jesti sirove), kombinirati s cijelim nizom začina te poslužiti zasebno ili kao divan prilog uz meso. Ne volite kelj pupčar? Dajte mu priliku. Isprobajte neki od ovih recepata, nećete požaliti!  

Foto: © ruslan_100 - fotolia

Gratinirani kelj pupčar

Za 6 osoba 2 žlice maslaca (za mazanje vatrostalne posude i sitno nasjeckan povrh jela) malo soli malo papra 500 g kelja pupčara, bez korijena i vanjskih listova  1 jaje 1/2 šalice vrhnja za kuhanje 1/3 šalice kiselog vrhnja 1/2 šalice naribanog Gouda sira 1/2 šalice krušnih mrvica Stavite grijati pećnicu na 200 ºC. Očistite prokulice i stavite ih kuhati u kipuću posoljenu vodu. Kuhajte 8 do 10 minuta dok ne omekšaju malo. Ocijedite ih i ugrubo nasjeckajte. Vatrostalnu posudu namažite maslacem te unutra rasporedite kelj pupčar. Umutite jedno jaje, dodajte malo soli i papra, te dodajte vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje. Polijte kelj pupčar vrhnjem i jajem te na kraju pospite sirom i krušnim mrvicama te sitnim komadićima maslaca. Pecite dvadesetak minuta dok ne porumeni i lijepo se zapeče.

Izvor: foodnetwork.com

Tjestenina sa slaninom, prokulicama i limunovom koricom

Za 4 osobe 250 g tjestenine -  orecchiette 500 g kelja pupčara, očišćenog i nasjeckanog na kolutiće 100 g špeka/slanine (kuhani, hamburger), nasjeckanog 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog 1/2 žlice naribane limunove korice 1 žlica soka od limuna 2 žlice maslaca 1/4 žličice soli malo papra Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Dok se tjestenina kuha u tavi popržite špek da bude hrskav. Iz tave maknite špek pa na njoj prodinstajte nekoliko minuta kelj pupčar i češnjak dok ne omekšaju (oko 5 minuta). Zatim dodajte špek, limunovu koricu, limunov sok, maslac, sol i papar. Dodajte u tavu u tjesteninu i promiješajte. Odmah poslužite.

Azijska piletina s prokulicama

Za 4 osobe 1 šalica bijele riže dugog zrna 2 jaja 1/2 šalice kukuruznog škroba 500 g pilećih prsa bez kostiju i kože (2 veća), narezano u tanke rezance 3 žlice suncokretovog ulja (i po potrebi još za pečenje piletine) 1 žlica maslinovog ulja 250 g kelja pupčara, tanko nasjeckanog mali komadić đumbira – oguljen i nariban 2 režnja češnjaka, tanko narezan 3 žlice soja sosa 3 žlice rižinog octa 3/4 šalice vode 2 žlice smeđeg šećera 1 crvena čili papričica, tanko nasjeckana 1 žličica sezamovog ulja 2 manja mlada luka, nasjeckan na tanke kolutiće 2 žlice nasjeckanog poprženog kikirikija Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Za to vrijeme u posudi umutite jaja s malo soli pa im dodajte kukuruzni škrob i dobro promiješajte. U smjesu namačite piletinu (da bude svaki komadić potpuno prekriven). Na tavi i suncokretovom ulju popržite piletinu dok ne postane zlatne boje – pazite da vam se ne slijepi već da svaki komadić bude zaseban. U drugoj tavi na maslinovom ulju popržite kelj pupčar, đumbir i češnjak. Pržite oko 3 minute dok malo ne omekšaju. U šalici dobro izmiješajte soja sos, ocat, šećer i vodu i dodajte to u tavu gdje je kelj pupčar. Dinstajte povrće dok se tekućina ne ispari i zgusne. Zatim u tavu dodajte i piletinu te čili papričicu i miješajte na vatri još jednu minuti. Na kraju dodajte sezamovo ulje i mladi luk. Poslužite na riži i pospite prženim kikirikijem.

Pizza sa salamom i keljom pupčarem

Za 4 osobe 4 žlice maslinovog ulja gotovo tijesto za pizzu (500 grama) 250 g kelja pupčara – veoma tanko nasjeckanog 100 g suhe salame po izboru (možete koristiti i špek /pancetu), tanko narezane i prepolovljene 250 g mozzarelle – naribane malo soli i papra 2 žlice limunovog soka za posluživanje – miješana zelena salata Zagrijte pećnicu na 220 ºC. Namastite lim za pečenje i preko njega rastegnite tijesto koliko tanko želite. Tijesto premažite s još malo maslinovog ulja. U posudi pomiješajte nasjeckani kelj pupčar, salamu,  mozzarellu, 1 žlicu maslinovog ulja, te malo soli i papra. Rasporedite sve to ravnomjerno po tijestu i stavite peći. Pecite 12 do 15 minuta dok rubovi pizze ne porumene, a sir se lijepo zapeče. Kad izvadite pizzu po njoj "poškropite" ravnomjerno žlicu  limunovog soka. Poslužite uz miješanu zelenu salatu začinjenu s malo soli, dvije žlice maslinovog ulja i žlicom limunovog soka.

Piletina s keljom pupčarem i umakom od senfa

Za 4 osobe 2 žlice maslinovog ulja, podijeljene 4 polovice pileća prsa, bez kostiju i kože malo soli malo papra 3/4 šalice pilećeg temeljca, podijeljena 1/4 šalice prirodnog soka od jabuke 2 žlice Dijon senfa 2 žlice maslaca, podijeljene 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina 500 g prokulica, očišćene i prepolovljene Zagrijte pećnicu na 220 ºC. Tavu (u kojoj možete peći i u pećnici) zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja. Pileća prsa natrljajte solju i paprom i stavite peći na tavu – pecite dok se piletina ne zarumeni pa okrenite i stavite tavu u pećnicu. Pecite desetak minuta. Pa izvadite piletinu na tanjur i držite na toplom. U tavu gdje se pekla piletina dodajte pola šalice pilećeg temeljca i sok od jabuke i pričekajte da zavrije – i dobro miješajte kako biste pokupili i sve komadiće piletine koji su možda ostali zapečeni u tavi. Smanjite toplinu, pa 4 minute krčkajte dok se umak ne zgusne. Zatim dodajte senf, žlicu maslaca i peršin. U drugoj tavi na jednoj žlici maslinovog ulja i žlici maslaca popržite kratko kelj pupčar – dok malo ne omekša. Zatim ga malo posolite i dodajte 1/4 šalice temeljca. Poklopite i kuhajte još 4 minute. Zajedno poslužite pileća prsa i kelj pupčar prelivene umakom od senfa.

Salata od prokulica, brusnica i ječma

Za 8 porcija 500 g mladog kelja pupčara 3 žlice maslinovog ulja 2 žličice jabučnog octa 3/4 žličice soli 1/3 žličice papra 1/2 šalice ljubičastog luka – nasjeckan na tanke kolutiće 150 g ječma 1/2 šalice sušenih brusnica (ili nekog drugog sušenog bobičastog voća) 6 žlica krupno nasjeckanih oraha, preprženih Skuhajte ječam da bude al dente i ohladite. S kelja pupčara odrežite korijen te odvojite vanjske listove – toliko da imate dovoljno za 8 punih šalica. "Srca" kelja pupčara iskoristite u neku drugu svrhu. Pomiješajte ulje, ocat, sol i papar u velikoj posudi. Dodajte listove kelja pupčara i luk i lagano promiješajte. Dodajte i ječam, brusnice i na kraju posipajte prženim orasima.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx