Kelj pupčar ili kako ga mi u našem dijelu Lijepe naše zovemo – prokulice poznate su ne samo kao ukusan prilog brojnim jelima, već i po svojoj sposobnosti da potaknu obnavljanje DNA u stanicama te pomažu blokirati rast stanica raka. Ove maleni zeleni pupoljci jedan su od najsnažnijih pripadnika iz porodice kupusnjača. Možete ih kuhati u vodi, na pari ili grilati (ako su mlade čak i jesti sirove), kombinirati s cijelim nizom začina te poslužiti zasebno ili kao divan prilog uz meso.
Ne volite kelj pupčar? Dajte mu priliku. Isprobajte neki od ovih recepata, nećete požaliti!
Foto: © ruslan_100 - fotolia
Gratinirani kelj pupčar
Za 6 osoba
2 žlice maslaca (za mazanje vatrostalne posude i sitno nasjeckan povrh jela)
malo soli
malo papra
500 g kelja pupčara, bez korijena i vanjskih listova
1 jaje
1/2 šalice vrhnja za kuhanje
1/3 šalice kiselog vrhnja
1/2 šalice naribanog Gouda sira
1/2 šalice krušnih mrvica
Stavite grijati pećnicu na 200 ºC. Očistite prokulice i stavite ih kuhati u kipuću posoljenu vodu. Kuhajte 8 do 10 minuta dok ne omekšaju malo. Ocijedite ih i ugrubo nasjeckajte. Vatrostalnu posudu namažite maslacem te unutra rasporedite kelj pupčar. Umutite jedno jaje, dodajte malo soli i papra, te dodajte vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje. Polijte kelj pupčar vrhnjem i jajem te na kraju pospite sirom i krušnim mrvicama te sitnim komadićima maslaca. Pecite dvadesetak minuta dok ne porumeni i lijepo se zapeče.
Izvor: foodnetwork.com
Tjestenina sa slaninom, prokulicama i limunovom koricom
Za 4 osobe
250 g tjestenine - orecchiette
500 g kelja pupčara, očišćenog i nasjeckanog na kolutiće
100 g špeka/slanine (kuhani, hamburger), nasjeckanog
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
1/2 žlice naribane limunove korice
1 žlica soka od limuna
2 žlice maslaca
1/4 žličice soli
malo papra
Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Dok se tjestenina kuha u tavi popržite špek da bude hrskav. Iz tave maknite špek pa na njoj prodinstajte nekoliko minuta kelj pupčar i češnjak dok ne omekšaju (oko 5 minuta). Zatim dodajte špek, limunovu koricu, limunov sok, maslac, sol i papar. Dodajte u tavu u tjesteninu i promiješajte. Odmah poslužite.
Azijska piletina s prokulicama
Za 4 osobe
1 šalica bijele riže dugog zrna
2 jaja
1/2 šalice kukuruznog škroba
500 g pilećih prsa bez kostiju i kože (2 veća), narezano u tanke rezance
3 žlice suncokretovog ulja (i po potrebi još za pečenje piletine)
1 žlica maslinovog ulja
250 g kelja pupčara, tanko nasjeckanog
mali komadić đumbira – oguljen i nariban
2 režnja češnjaka, tanko narezan
3 žlice soja sosa
3 žlice rižinog octa
3/4 šalice vode
2 žlice smeđeg šećera
1 crvena čili papričica, tanko nasjeckana
1 žličica sezamovog ulja
2 manja mlada luka, nasjeckan na tanke kolutiće
2 žlice nasjeckanog poprženog kikirikija
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Za to vrijeme u posudi umutite jaja s malo soli pa im dodajte kukuruzni škrob i dobro promiješajte. U smjesu namačite piletinu (da bude svaki komadić potpuno prekriven). Na tavi i suncokretovom ulju popržite piletinu dok ne postane zlatne boje – pazite da vam se ne slijepi već da svaki komadić bude zaseban.
U drugoj tavi na maslinovom ulju popržite kelj pupčar, đumbir i češnjak. Pržite oko 3 minute dok malo ne omekšaju. U šalici dobro izmiješajte soja sos, ocat, šećer i vodu i dodajte to u tavu gdje je kelj pupčar. Dinstajte povrće dok se tekućina ne ispari i zgusne. Zatim u tavu dodajte i piletinu te čili papričicu i miješajte na vatri još jednu minuti. Na kraju dodajte sezamovo ulje i mladi luk.
Poslužite na riži i pospite prženim kikirikijem.
Pizza sa salamom i keljom pupčarem
Za 4 osobe
4 žlice maslinovog ulja
gotovo tijesto za pizzu (500 grama)
250 g kelja pupčara – veoma tanko nasjeckanog
100 g suhe salame po izboru (možete koristiti i špek /pancetu), tanko narezane i prepolovljene
250 g mozzarelle – naribane
malo soli i papra
2 žlice limunovog soka
za posluživanje – miješana zelena salata
Zagrijte pećnicu na 220 ºC. Namastite lim za pečenje i preko njega rastegnite tijesto koliko tanko želite. Tijesto premažite s još malo maslinovog ulja. U posudi pomiješajte nasjeckani kelj pupčar, salamu, mozzarellu, 1 žlicu maslinovog ulja, te malo soli i papra. Rasporedite sve to ravnomjerno po tijestu i stavite peći. Pecite 12 do 15 minuta dok rubovi pizze ne porumene, a sir se lijepo zapeče. Kad izvadite pizzu po njoj "poškropite" ravnomjerno žlicu limunovog soka. Poslužite uz miješanu zelenu salatu začinjenu s malo soli, dvije žlice maslinovog ulja i žlicom limunovog soka.
Piletina s keljom pupčarem i umakom od senfa
Za 4 osobe
2 žlice maslinovog ulja, podijeljene
4 polovice pileća prsa, bez kostiju i kože
malo soli
malo papra
3/4 šalice pilećeg temeljca, podijeljena
1/4 šalice prirodnog soka od jabuke
2 žlice Dijon senfa
2 žlice maslaca, podijeljene
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
500 g prokulica, očišćene i prepolovljene
Zagrijte pećnicu na 220 ºC. Tavu (u kojoj možete peći i u pećnici) zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja. Pileća prsa natrljajte solju i paprom i stavite peći na tavu – pecite dok se piletina ne zarumeni pa okrenite i stavite tavu u pećnicu. Pecite desetak minuta. Pa izvadite piletinu na tanjur i držite na toplom.
U tavu gdje se pekla piletina dodajte pola šalice pilećeg temeljca i sok od jabuke i pričekajte da zavrije – i dobro miješajte kako biste pokupili i sve komadiće piletine koji su možda ostali zapečeni u tavi. Smanjite toplinu, pa 4 minute krčkajte dok se umak ne zgusne. Zatim dodajte senf, žlicu maslaca i peršin.
U drugoj tavi na jednoj žlici maslinovog ulja i žlici maslaca popržite kratko kelj pupčar – dok malo ne omekša. Zatim ga malo posolite i dodajte 1/4 šalice temeljca. Poklopite i kuhajte još 4 minute. Zajedno poslužite pileća prsa i kelj pupčar prelivene umakom od senfa.
Salata od prokulica, brusnica i ječma
Za 8 porcija
500 g mladog kelja pupčara
3 žlice maslinovog ulja
2 žličice jabučnog octa
3/4 žličice soli
1/3 žličice papra
1/2 šalice ljubičastog luka – nasjeckan na tanke kolutiće
150 g ječma
1/2 šalice sušenih brusnica (ili nekog drugog sušenog bobičastog voća)
6 žlica krupno nasjeckanih oraha, preprženih
Skuhajte ječam da bude al dente i ohladite. S kelja pupčara odrežite korijen te odvojite vanjske listove – toliko da imate dovoljno za 8 punih šalica. "Srca" kelja pupčara iskoristite u neku drugu svrhu.
Pomiješajte ulje, ocat, sol i papar u velikoj posudi. Dodajte listove kelja pupčara i luk i lagano promiješajte. Dodajte i ječam, brusnice i na kraju posipajte prženim orasima.