Cheesecake je jedna od najpopularnijih i najjednostavnijih torti na svijetu, koju mogu pripremiti i početnici. Međutim, unatoč tome, ponekad ne ispadne baš onako kako smo željeli. Najčešće se dogodi da torta popuca na vrhu ili da se krema ne stvrdne.
Zato smo pripremili nekoliko trikova i savjeta koji će učiniti da priprema cheesecakea više ne bude noćna mora, a tvoja slastica uvijek bude savršena. S ovim savjetima nećeš samo izbjeći najčešće pogreške, već ćeš naučiti i kako da postigneš onu kremastu teksturu i zlatnu boju na vrhu koja čini cheesecake posebnim.
Pravi sastojci
Koristi visokokvalitetni krem sir s punom masnoćom (oko 70% masnoće) za bogatu i kremastu teksturu. Cheesecake je luksuzna i zasitna slastica, pa ako recept zahtijeva korištenje punomasnih sastojaka, nemoj eksperimentirati s manje masnim sirom, jer nećeš dobiti kremu s punim okusom i teksturom. Krem sir treba biti na sobnoj temperaturi prije upotrebe, kako bi se bolje povezao s ostalim sastojcima.
Priprema podloge
Klasična podloga za cheesecake priprema se od mljevenih graham krekera. Upotrijebi otopljeni maslac kako bi povezala kekse i dobila hrskavu teksturu. Kada smjesu izliješ u kalup, prvo je ravnomjerno rasporedi po cijeloj površini, a zatim je dobro pritisni dlanom ili dnom čaše kako bi je učvrstila. Tako će podloga tvoje torte postati kompaktna dok se hladi u hladnjaku i neće se mrviti.Podlogu možeš unaprijed peći na 180°C 10 do 15 minuta, kako bi postala hrskava i stabilna.
Važna je temperatura
Bez obzira pripremaš li cheesecake sa ili bez pečenja, pobrini se da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi. To se posebno odnosi na maslac, jaja i krem sir, dok vrhnje može biti iz hladnjaka. Ovo omogućuje bolju emulgaciju i kremastu teksturu.
Miješanje sastojaka
Nemoj pretjerivati s miješanjem sastojaka, već ih miješaj samo toliko da se povežu. Krem sir na sobnoj temperaturi prvo izmiješaj na niskoj brzini kako bi spriječila nastajanje grudica. Jaja dodaj postupno i dobro ih umiješaj kako bi smjesa bila ujednačena. Smjesa koja na kraju nastane treba biti glatka, lagana i pomalo prozračna.
Vodena kupka
Cheesecake se obično peče u vodenoj kupki, što znači da se peče u kalupu za torte koji staviš u veći lim s vodom. Jaja koja dodaješ u kremu vole vlažno okruženje kako bi mogla pravilno narasti. Vodena kupka također pomaže da cheesecake ne bude suh te da ne izgori. Para iz vruće kupelji polako i ravnomjerno podiže cheesecake, čime se smanjuje mogućnost nastanka pukotina. U vodenoj kupki peče se, na primjer, poznati japanski cheesecake.
Umjesto korištenja vodene kupke, možeš staviti posudu s vrućom vodom na dno pećnice. Na taj način također možeš stvoriti paru u pećnici koja će osigurati da se cheesecake ravnomjerno ispeče i ne bude suh.
Pričekaj s posluživanjem
Nakon pečenja, ostavi cheesecake u isključenoj pećnici sa zatvorenim vratima još 1 do 2 sata. Postepeno hlađenje pomaže spriječiti stvaranje pukotina. Prije posluživanja, obavezno ohladi slasticu u hladnjaku najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se okusi razvili, piše Okusno.je.