Trikovi za rezanje kolača

Slojeviti kolači, filovani kolači, cheesecake, torte, svi oni zahtijevaju različite tehnike rezanja, ali krajnji rezultat kojem težimo uvijek je isti - želimo ravnomjerne, čiste rezove tako da se naši deserti predstave u najboljem svijetlu.

Trikovi za rezanje kolača

U većini slučajeva: Doista pomaže ako se nož obriše između svakog reza toplom, vlažnom krpom. Općenito, smrznuti kolači se bolje i urednije sijeku od kolača na sobnoj temperaturi. Ako ih pak trebate poslužiti na sobnoj temperaturi, imate dvije mogućnosti: gostima poslužiti cjelovit kolač na sobnoj temperaturi, koji ćete vrlo vjerojatno neravnomjerno izrezati ili razlomiti ili možete kolač narezati dok je još hladan i donijeti gotove komade kolača ili torte pred goste. U potonjem slučaju komade kolača pokrijte plastičnim omotačem tijekom skladištenja kako se ne bi presušili.

Kolače s hrskavom teksturom koji su često premazani maslacem ili šlagom, najbolje je izrezati nazubljenim nožem. Takvi kolači s hrskavom i tvrdim biskvitom zahtijevaju agresivan nož. Nježni pokretima noža dobit ćete savršene komade.

A čime rezati? Mislite da vam treba neki skupi profesionalni nož! Ma ne! Mali jednostavni nazubljeni nožić kojeg ima skoro u svakom dućanu.
Kako ih rezati kad ti ruka uporno bježi na jednu stranu? Na početku kreneš dobro, a završiš s upola manjom širinom. Za to možete iskoristiti tvrđi podmetač za stol veličine veće od veličine cjelokupnog kolača.

Na pozadini podmetača nacrtajte „mrežu kolača“, u veličini koja vama odgovara (idealni bi bili veličine 2,5 x 6 cm).
Na tu podlogu spustite kolač i krenite rezati. Podmetač je veći od kolača pa biste trebali vidjeti gdje treba početi, a gdje završiti. Kako vam kolač ne bi bježao od zacrtanih linija pri dnu ga pridržavajte s drvenim ravnalom.

Kod kolača s čokoladnom glazurom preporučujemo da nož iza svakog reza ugrijete na plinskom plamenu od štednjaka (vrućina topi čokoladu, pa ne dolazi do pucanja). Bitno je nakon svakog reza obrisati nož kuhinjskim papirom.
Sve što vam je preostalo je: servirati kolače i uživati u njima!