Češnjak je jedna od najukusnijih, ali i najzdravijih začina za mnoga jela i neizostavan dio naše kulture prehrane. Osim po svojem intenzivnom mirisu i okusu, ima još jednu karakterističnost, a to je njegova lukovica koja se sastoji od zasebnih češanja, odvojenih suhom ovojnicom.
Svatko tko je barem jednom gulio češnjak, zna da to može biti pomalo nezgodan i nespretan zadatak.
Evo nekoliko zanimljivih načina kako što lakše, sa što manje muke, a naposljetku i brže oguliti što više češanja češnjaka.
- Iz lukovice odvojite željenu količinu češanja češnjaka.
- Nakon toga izvedite zahvat Jamiea Olivera (op. a. nismo sigurni je li on smislio taj način guljenja češnjaka, ali on ga je definitivno popularizirao). Položite jedan češanj češnjaka na dasku za rezanje, položite po širini kuhinjski nož i pritisnite nož dlanom. Češanj će lagano napuknuti, te ćete ga nakon toga vrlo lako i brzo oguliti.
- Drugi način može vam dobro poslužiti ako imate malo više vremena. Iz lukovice odvojite željeni broj češanja, stavite ih u vruću vodu, te ostavite da odstoje 10-ak minuta. Nakon toga lako ćete ih oguliti.
- Treći način vjerojatno bolje funkcionira na jače osušenom češnjaku, a ne na onom svježem, tek ubranom. Odvojite češnje češnjaka iz lukovice, stavite ih u plastičnu posudu, te je tresite tako dugo dok lupina sama ne otpadne ili dovoljno popuca da se ćete ga moći oguliti prstima.
- Kada ste konačno ogulili češnje češnjaka, ako ih trebate narezati na sitno, najbolje je to učiniti drobilicom za češnjak.
- Ako ste ipak rezali češnjak na standardni način, najlakše ćete se riješiti mirisa s prstiju trljajući ih u posudu ili žlicu od nehrđajućeg čelika. Zvuči čudno, ali funkcionira!
Imate li vi vlastiti trik kako lakše oguliti češnjak?
(vam)