Tri tradicionalna jela za vrijeme poklada

Karnevali, maškare i fašnici uvijek su popraćeni svečanom trpezom

Tri tradicionalna jela za vrijeme poklada

PODERANE GAĆE

Poderane gaće osim što imaju vrlo zabavan naziv, predstavljaju vrlo ukusno jelo koje je u hrvatskoj dio dugogodišnje tradicije. Predstavljaju male lepinje koje okusom vrlo sliče krafnama, a potječu iz Slavonije.

Sastojci:
500 g glatkog brašna
3 žlice šećera
40 g kvasca
1 čvrsti jogurt
3 dcl mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
1 jaje

Postupak pravljenja poderanih gaća nije uopće kompliciran. Vrlo je sličan pravljenju krafni. Kvasac pomiješaj sa šećerom, jajetom i dodaj malo brašna, a onda ugrij mlijeko i prelij sve to kako bi kvasac narastao. Kada malo odstoji, dodaj ga mješavini brašna, praška za pecivo i jogurta, te razvaljaj tijesto na tanko.
Nareži ga na pravokutne oblike i pokrij kuhinjskom krpom, a onda pričekaj nekoliko sati da odstoji i da se podigne.
U lonac ulij 1 litru ulja i peci tijesto dok ne porumeni.
Kako bi se masnoća upila isprobaj trik sa salvetom koja će upiti sav višak masnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/4