Voćni kolač s vrhnjem
Za kolač
neutralno ulje, bez orašastih plodova, za namašćivanje
6 jaja
340 g sitnog šećera
170 g maslaca ili margarina, rastopljenog
1/2 žličice mljevene vanilije
225 g sojina brašna
1 i 1/2 žličica praška za pecivo bez glutena
2 žlice mlijeka
Za nadjev
350 g vrhnja
2 žlice šećera u prahu i šećer u prahu za posipanje
3 velike zrele breskve, bez koštica i narezane na ploške
1 zrela smokva, narezana na četvrtine
PRIPREMA 35 minuta
PEČENJE 45 minuta
ZA 10 - 12 osoba
Priprema
1. Zagrijte pečnicu na 160°C. Premažite uljem dva mala, okrugla kalupa za kolače (promjera 20 cm) pa dno obložite papirom.
2. U vatrostalnu posudu stavite jaja i šećer pa ih u vodenoj kupelji mikserom pjenasto izmiješajte. To traje nekoliko minuta. Krema je gotova kad metlice miksera ostave vidljivi trag.
3. Skinite posudu sa štednjaka. Miješajući, dodajte u tankom mlazu rastopljeni maslac ili margarin. Umiješajte mljevenu vaniliju.
4. Prosijte na smjesu obje vrste brašna i prašak za pecivo. Dodajte mlijeko. Potom ih lagano umiješajte metalnom žlicom.
5. Razdijelite tijesto u oba kalupa i poravnajte ga. Pecite kolače u pećnici oko 45 minuta, da se dignu i da postanu elastični pri laganom pritisku prsta.
6. Ostavite kolače u kalupu 10 minuta da se malo ohlade, potom ih istresite na rešetku za kolače, odstranite papir za pečenje i ostavite da se kolači potpuno ohlade.
7. Pripremite nadjev i sastojke za ukrašavanje. Razrežite kolače, složite listove i nadjev jednog na drugi i ukrasite.
8. Ostavite kolač na hladnu mjestu do iznošenja na stol. Ako želite, možete ga prije posluživanja posuti šećerom u prahu.
Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb