I ovog ponedjeljka ti donosimo tri recepta za tjedan koji je pred nama. Ovaj put, otkrivamo ti recepte za ukusne proljetne slastice.
Rolice sa jagodama
Sastojci (Broj osoba: 4)
7 šnita bijeloga kruha
2 jaja
3 velike žlice mlijeka
1 šalice šećera
1 žlica cimeta
100 grama maslaca
Nutella
100 grama jagoda
Postupak pripreme
1. Šnitama kruha pažljivo odstranite koricu. Rukama ih utisnite tako da se ne mrve. Premažite ih po cijeloj površini tankim slojem Nutelle ili namaza po želji.
2. Jagode operite u hladnoj vodi, ocijedite i dobro osušite. Izrežite ih na kocke. Poslažite ih po svakoj šniti kruha koliko stane uz rub.
3. Pažljivo zarolajte šnitu sa jagodama da dobijete rolicu. Ponovite postupak sa preostalim kruhom i jagodama.
4. U dubljoj posudi, pomiješajte jaja i mlijeko i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
5. U drugoj posudi, pomiješajte šećer i cimet.
6. Na tavi otopite maslac. Svaku rolicu umočite u mješavinu jaja i mlijeka i položite na tavu, tako da je preklop sa donje strane. Kada dobije zlatnu boju, okrenite ga i zapecite sa drugih strana. Ponovite postupak sa svim rolicama.
7. Redoslijedom kako ih vadite iz tave, uvaljajte ih sa svih strana u mješavinu šećera i cimeta.
8. Poslužite vruće uz svježe jagode.
Voćni kolač s vrhnjem
Za kolač
neutralno ulje, bez orašastih plodova, za namašćivanje
6 jaja
340 g sitnog šećera
170 g maslaca ili margarina, rastopljenog
1/2 žličice mljevene vanilije
225 g sojina brašna
1 i 1/2 žličica praška za pecivo bez glutena
2 žlice mlijeka
Za nadjev
350 g vrhnja
2 žlice šećera u prahu i šećer u prahu za posipanje
3 velike zrele breskve, bez koštica i narezane na ploške
1 zrela smokva, narezana na četvrtine
PRIPREMA 35 minuta
PEČENJE 45 minuta
ZA 10 - 12 osoba
Priprema
1. Zagrijte pečnicu na 160°C. Premažite uljem dva mala, okrugla kalupa za kolače (promjera 20 cm) pa dno obložite papirom.
2. U vatrostalnu posudu stavite jaja i šećer pa ih u vodenoj kupelji mikserom pjenasto izmiješajte. To traje nekoliko minuta. Krema je gotova kad metlice miksera ostave vidljivi trag.
3. Skinite posudu sa štednjaka. Miješajući, dodajte u tankom mlazu rastopljeni maslac ili margarin. Umiješajte mljevenu vaniliju.
4. Prosijte na smjesu obje vrste brašna i prašak za pecivo. Dodajte mlijeko. Potom ih lagano umiješajte metalnom žlicom.
5. Razdijelite tijesto u oba kalupa i poravnajte ga. Pecite kolače u pećnici oko 45 minuta, da se dignu i da postanu elastični pri laganom pritisku prsta.
6. Ostavite kolače u kalupu 10 minuta da se malo ohlade, potom ih istresite na rešetku za kolače, odstranite papir za pečenje i ostavite da se kolači potpuno ohlade.
7. Pripremite nadjev i sastojke za ukrašavanje. Razrežite kolače, složite listove i nadjev jednog na drugi i ukrasite.
8. Ostavite kolač na hladnu mjestu do iznošenja na stol. Ako želite, možete ga prije posluživanja posuti šećerom u prahu.
Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb
Puding s rižom
Sastojci za 8 osoba
2 šalice kuhane riže
800 ml mlijeka
70 g šećera
30 g mlijeka u prahu
sol
2 zamućena jaja
1 žličica vanilin šećera
1 žličica cimeta
pola šalice borovnica
Priprema jela
1. U većem loncu za umak pomiješajte rižu, mlijeko, šećer, mlijeko u prahu i sol. Pirjajte na srednje jakoj vatri 30 minuta uz povremeno miješanje.
2. Stavite jaja u srednje veliku zdjelu. Postepeno dodajte smjesu sa rižom uz stalno miješanje. Vratite sve u lonac. Držite na vatri 2 minute uz stalno miješanje.
3. Maknite sa vatre te dodajte borovnice i vanilin šećer.
4. Rasporedite u zdjelice za puding te posipajte sa cimetom.