Mnoge će kada ih pitaš koje im je omiljeno jelo spremno reći kako ne postoji ništa ukusnije od dobrog tanjura tjestenine! Sada sve što trebamo je dobar recept za brzu i dobru pripremu paste. Zato ti donosimo tri odlična i jednostavna recepta s tjesteninom.
Prvo i osnovno pravilo je da tjestenina treba biti skuhana al dente - to znači da je gotova, ali da se može još nekoliko minuta ubaciti u tavu kako bi se povezala s umakom. Tjesteninu nikako ne smijemo prekuhati. Također je važno i ne smijemo zaboraviti pročitati što piše na pakiranju o duljini kuhanja.
U lonac se stavi puno vode, a tek kad provrije dodaje se malo soli i onda se stavi tjestenina te se slijede upute koje pišu na pakiranju. Prije nego zaključiš je li tjestenina kuhana, slobodno je probaj. Kada je gotova, tjestenina se ocijedi i dodaje pripremljenom umaku u tavi na jakoj vatri. Dok se tjestenina kuha možeš pripremati umak.
U nastavku ti donosimo tri jednostavna ljetna recepta za koja će ti trebati samo petnaestak minuta za pripremu i topli ručak ili večera je na stolu.
Penne tjestenina s tikvicama (za četiri osobe)
Sastojci:
- 350 g tjestenine penne rigate
- 3–4 srednje tikvice
- 2–3 češnja češnjaka
- mali komad svježeg đumbira, prema želji
- 1 šalica sira Parmigiano Reggiano
- sol i papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
Skuhaj tjesteninu al dente.
U međuvremenu pripremi umak. Usitni češnjak i đumbir i stavi na tri žlice maslinovog ulja te ih pirjaj.
Operi i nareži tikvice, a zatim ih dodaj u tavu i pokrij te pirjaj 7 do 10 minuta (ako su tikvice male, čak i manje).
Otkrij i nastavi kuhati dok ne ispari višak vode. Dodaj sol i papar.
Tjesteninu dodaj umaku i miješaj minutu do dvije na srednje jakoj vatri.
Dodatno posoli ako je potrebno i pospi s dosta naribanog sira.
Ako voliš jače začinjeno jelo možeš poslužiti s malo nasjeckane svježe čili papričice.
Hladna salata s fusilli tjesteninom (za četiri osobe)
Sastojci:
- 350 g tjestenine fusilli (srednje ili velike, po želji)
- 400 g zrelih rajčica
- jedna srednji ili dvije male glavice luka
- 20 kapara
- jabučni ocat
- svježi bosiljak
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
Skuhaj tjesteninu al dente. Ocijedi je, stavi je pod mlaz hladne vode nekoliko sekundi i prebaci je u zdjelu
U međuvremenu pripremi umak. Operi i na četvrtine nareži rajčice. Oguli luk i nareži ga na tanke trake.
Rajčice, luk i kapare pomiješaj s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, soli, paprom i nekoliko kapi octa.
Sve dodaj u tjesteninu i dobro pomiješaj. Posluži s dosta svježeg bosiljka.
Po želji možeš dodati nekoliko usitnjenih inćuna.
Tjestenina farfalle s tunom (za četiri osobe)
Sastojci:
- 350 g tjestenine
- 240 g grama tune iz konzerve
- 2 glavice luka
- nekoliko kapara
- nekoliko maslina
- sol i papar
- svježi peršin
- limun
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
Stavi tjesteninu da se kuha i u međuvremenu pripremi umak.
U velikoj tavi pirjaj nasjeckani luk s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja (3-4 žlice) dok ne omekša.
Ocijedi tunu i dodaj je luku te vilicom usitni. Dodaj kapare (ako su slane obavezno ih isperi) i masline.
Poklopi i pirjaj minutu. Po potrebi dodaj sol i stavi malo svježe mljevenog crnog papra i koricu limuna.
Ocijedi tjesteninu (ali ne previše) i dodaj u tavu.
Kuhaj sve zajedno nekoliko minuta, a zatim posluži toplo.
Na kraju pospi s nasjeckanim peršinom.
Dobar tek!