S dolaskom hladnijih dana, sve više se okrećemo toplim jelima, a posebno onima na žlicu poput nutritivno bogatih i ukusnih juha. Osim što su svestrane i praktične, zdrave juhe sjajan su način za postizanje željenih rezultata u području prehrane posebice tijekom hladnijih mjeseci kada smo manje aktivni.
Naravno da za gubitak kilograma nije dovoljno samo svakodnevno jesti zdrave juhe niti je takav ograničeni jelovnik zdrav. Ipak, uz redovitu tjelovježbu i kvalitetnu prehranu, određene juhe dodatno mogu potaknuti rad metabolizma i pomoći ti u smanjivanju nakupljenih masnoća, posebice u području trbuha.
Budući da se juhe mogu kombinirati s povrćem, mahunarkama, mesom, ali i ribom, dobra je vijest da ćeš na ovaj način svoj organizam opskrbiti potrebnim sastojcima za sagorijevanje masti, ali i vlaknima, bjelančevinama te zdravim mastima.
Mnogi istraživači došli su do zaključka da prehrana s visokim udjelom proteina i unos vlakana pozitivno utječu na smanjivanje trbušne masnoće, stoga smo u nastavku izdvojile tri jednostavna recepta za juhe koje ti također u tome mogu pomoći.
Talijanska juha s mesnim okruglicama
Sastojci:
- 1 kg mljevene puretine
- 1 veliko jaje
- 25 g krušnih mrvica
- 50 g naribanog parmezana
- 1 glavica nasjeckanog luka
- 2 nasjeckane mrkve
- 2 nasjeckana celera
- 800 ml povrtnog ili pilećeg temeljaca
- 150 g tjestenine (npr. izlomljeni špageti)
- sol, papar
Priprema:
- Pomiješaj mljeveno meso s krušnim mrvicama, jajem, sirom i dodaj malo soli i papra.
- Lagano oblikuj smjesu u mesne okruglice, veličine nešto manje od loptice za golf.
- Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri i dodaj nasjeckani luk, celer i kuhaj 5 minuta dok povrće ne omekša.
- Zatim dodaj temeljac te zakuhaj juhu dok ne počne krčkati.
- Smanji vatru, dodaj mesne okruglice i tjesteninu i kuhaj 8-10 minuta.
- Na kraju začini sa soli i crnim paprom.
Krem juha od gljiva
Sastojci:
- 3 žlice kokosovog ulja
- nasjeckani šampinjoni ili druge gljive po izboru (oko 250 g)
- nasjeckani luk
- 1 režanj češnjaka
- 25 g tapioka brašna
- 200 g pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 šalica kokosovog mlijeka iz konzerve
- 1 žličica miso paste
- svježi timijan
- 25 g muškatnog oraščića
- 1 žličica soli
- pola žličice crnog papra
Priprema:
- U velikom loncu zagrij kokosovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodaj gljive, luk i češnjak te kuhaj 5 minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša.
- Dodaj tapioka brašno, temeljac, kokosovo mlijeko i miso pastu te kuhaj 5 minuta. Zatim dodaj muškatni oraščić, sol i papar, pusti da zavrije i kuhaj još 5 minuta.
- Isključi vatru i upotrijebi blender kako bi sve skupa pomiješala i dobila kremastu juhu od gljiva.
Juha od slanutka i kvinoje
Sastojci:
- 1 žlica malsinovog ulja
- 100 g nasjeckane mrkve
- 100 g crvene paprike
- 1 nasjeckani luk
- 2 mljevena češnja češnjaka
- 900 ml povrtnog temeljca
- 400 ml pasirane rajčice
- 400 g slanutka
- 50 g kvinoje
- 1 žlica Worcester umaka
- 2 žličice chilija u prahu
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica kumina
- sol, papar
- 1 tikvica
Priprema:
- U velikom loncu zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckanu mrkvu, papriku, tikvicu, luk i češnjak i miješaj oko 5-7 minuta.
- Dodaj začine, a nakon minute dodaj slanutak, kvinoju pa temeljac i pasiranu rajčicu. Dovedi do vrenja pa smanji vatru, poklopi i kuhaj oko 20 minuta.