Čokoladna torta s kremom od kestena
Sastojci:
Biskvit:
- 3 komada jaja
- 3 žlice šećera
- 3 žlice pšeničnog brašna
- 1.5 žlica kakaa u prahu
- prašak za pecivo
Krema:
- 250 g kesten pirea
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 komad šlag fixa
- 20 g čokolade za kuhanje
- 1 vanilin šećer
- tamni rum
Karamelizirani kesteni:
- 10 komada kestena
- 0.5 šalica šećera
- voda
- vrhnje za šlag
Glazura:
- 100 ml vrhnja za šlag
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Dobro pomiješaj sve sastojke za biskvit i izlij ih u kalup pa peci na 180° oko 10 min, izvadi i ohladi. Pomiješaj kesten pire s vanilin šećerom i rumom, umiješaj šlag s kremfiksom i polako dodaj u kesten pire. Na kraju dodaj izribanu čokoladu. Otopi šećer s vodom, a kada se počnu stvarati mjehurići dodaj zagrijano vrhnje. Nakon što karamel dobije lijepu boju makni ga s vatre i umiješaj usitnjene kestene (ne pire, već sitne komadiće) ostavi da se hladi. Biskvit prelij tankim slojem glazure (tako da većina ostane za kraj) ostavi da se malo ohladi pa na to stavi kremu. Pospi karameliziranim kestenima te prelij ostatkom glazure i ostavi u frižideru par sati.