Torta – kruna svadbene svečanosti

Haljine i frizure smo obradili, došao je red i na tortu

Torta – kruna svadbene svečanosti

Rezanje svadbene torte u ponoć slatka je završnica svadbene svečanosti. Zajedničko rezanje torte za mladence ima posebnu važnost, pa je pri organizaciji vjenčanja upravo izbor svadbene torte, kojom će se častiti uzvanici vjenčanog slavlja, ali i ostalih svadbenih kolača i slastica, među najvažnijim odlukama.  

Svadbene torte s više katova

- Svaka torta može biti različitog okusa, to prepustamo željama mladenaca kao i izgled torte. Najčešće mladenci od okusa biraju različite vrste parfea (vanilija, čokolada, pistacija, lješnjak, jagoda, šumsko voće, vanilija sa sjeckanim voćem, banana,parfe od sira, čokolada sa višnjama..), jer parfe torte su lagane i prigodne u ovo ljetno vrijeme. Moram reći da je jedna od traženijih torta naš čokoladni musse koji se može također miješati s različitim vrstama parfea. Isto tako torte mogu biti i one klasičnije kao što su primjerice orah torta, sacher, torta od kuhane čokolade  ili drugih kuhanih krema. Torta može biti cijela ukrašena šlagom i dekoracija je čokoladna, ali sve se to da napraviti i u ticino masi (jedna vrsta šećera u koju se torta "oblači")  koju u zadnje vrijeme mladenci favoriziraju, također vanjski sloj torte može biti i od marcipana ili prelivena čokoladom, sve ovisi o željama mladenaca, ističe Martina Dumančić, vlasnica slastičarnice M&M u zagrebačkom Rudešu.  

Image
ImageImage
Ukrasi na svadbenoj torti

Nakon odluke o obliku i okusu svadbene torte, koja je u pravilu velika i često po želji mladenaca posebno osmišljena samo za njihovo vjenčanje, posebna se pažnje pridaje i ukrasima. Svadbena torta trebala bi biti ukrašena u skladu s dekoracijom cjelokupnog vjenčanja.

- Ukrasi na torti se obično usklađuju s dekoracijom sale, vjenčanice ili mladenkinog buketa. Svu dekoraciju od različitog vrsta cvijeća pa sve do mladenaca možemo napraviti od ticino mase, ali također mogu i mladenci donijeti svoju dekoraciju, pri tome mislim na živo cvijeće i mladence za torte.U zadnje vrijeme najpopularnije su torte na kat u različitim oblicima dok se torte na stalku manje traže. Veličina torte koju mladenci naručuju ovisi o tome koliko gostiju imaju na svadbi. Primjerice, ako će biti 200 osoba dostatna je torta od 200 pax (porcija ili šnita), ta torta može biti na 5 ili 6 katova, dok o obliku i okusu odlučuju mladenci. Svaki kat torte može biti u dva različita okusa ako uzimaju parfe ili kuhane kreme. Okvirna cijena svadbene torte za 200 osoba bila bi 2.400 kuna, doznajemo od Dumančić.

Image
ImageImage
Minjoni

Što se tiče ostalih svadbenih kolača, njihova količina ponajprije ovisi o broju uzvanika na vjenčanju. Minjoni, sitni kolačići koji se tope u ustima, neizostavni su dio svake svadbene svečanosti. - Što se tiče kolača  preporučamo minjone na tanjuru u kojima dobijete oko 15- ak vrsta i tu će svatko naći nešto za sebe.U ponudi imamo i kremaste kolače te čajne kolače pa ako žele mladenci mogu i kombinirati. Kod količine potrebne za svadbu, vodite računa da je normativ 10- 12 dkg po osobi, objašnjava Martina Dumančić iz M&M slastičarnice.

(MG)


Image
ImageImage