Turska kuhinja je, u stvari, naslijeđe moćnog Otomanskog carstva, a predstavlja spoj kuhinje centralne Azije, Bliskog istoka i Mediterana. Osvajanjem u prošlosti, a dobrim dijelom i raseljavanjem Turaka, njihova se kuhinja proširila Europom te čak integrirala u pojedine kuhinje, osobito kuhinju Balkana. I u Hrvatskoj se pripremaju i jedu jela porijeklom iz Turske, a mnoga su i postala sastavni dio nacionalne kuhinje. Ilustracije radi, popularna sarma korijene vuče upravo iz turske kuhinje. Teško je pobrojati sva jela kojim je Turska zadužila svijet, a ovdje donosimo samo ona najznačajnija.
Burek
Tradicionalno se tvrdilo da turska djevojka nije spremna za udaju ako nije savladala umjetnost pripreme bureka. Iako to više nije slučaj, burek (börek) je jedan od simbola turske kuhinje. Konzumira se kao glavno jelo ili međuobrok, a riječ je o jelu od tankih slojeva tijesta punjenih ukusnim punjenjem. Ovisno o regiji, u Turskoj postoji na desetke vrsta bureka, a najpopularnija punjenja uključuju feta sir, mljeveno meso, špinat i krumpir. Pravi burek je lagan i hrskav, bez tragova viška ulja, a tradicionalno se konzumira uz čašu Ayrana – hladnog napitka načinjenog od jogurta i vode s dodatkom soli. Kombinacija bureka i jogurta je hranjiva, ali osvježavajuća pa i ne čudi da je ovaj spoj prirodan i logičan odabir i u mnogih Hrvata.
Doner kebab
Još jedan hit turske gastronomije svakako je kebab. Naravno, postoje brojne varijacije jela, no "car" među njima je Doner kebab. Riječ je o turskoj verziji fast fooda, a pravi se od tankih odrezaka marinirane janjetine nanizanih na visoki vertikalni "ražnjić" koji se polako rotira ispred grilla. Pečeni dijelovi mesa se posebnim nožem režu na tanke kriške i serviraju ili u lepinji (pita) ili kao sendvič. U sendvič verziji uz meso se obično servira rajčica, luk sa začinom koji se naziva ruj, kiseli krastavci i čili. Doner kebab serviran kao wrap sa salatom čest je "gablec" turskih radnika.
Kofte
Raznolike kofte svih veličina zaseban su kulinarski svijet. Riječ je o ekvivalentu mesnim okruglicama, u Hrvatskoj poznate kao ćufte. U najjednostavnijem obliku, mljeveno meso (obično govedina ili janjetina) miješa se s raznim začinima i lukom i ručno oblikuje te zatim priprema na grillu, prži, kuha ili peče. Vjeruje se da samo u Turskoj postoji gotovo 300 vrsta kofti, a neke od zanimljivijih uključuju tzv. Izmir kofte gdje se mesne okruglice prvo pripremaju na grilu, a zatim kuhaju u umaku sa zelenim paprikama, rajčicom, raznim začinima i kriškama krumpira ili tzv. Hamsi kofte karakteristične za obalu Crnog mora i pripremljene od smjese nasjeckanih inćuna, začina, kruha i češnjaka koja se oblikuje u plosnate, ovalne okruglice i valja u kukuruzno brašno te prži na vrućem ulju.
Yogurt Corbasi
Juhe čine važan dio turske kuhinje, a među njima cijenjeno mjesto zauzima juha od jogurta tzv. Yogurt Corbasi. Priprema se od jogurta, raznih začina (metvica, špinat, peršin i sl.), riže i ponekad slanutka, a može se servirati topla ili hladna. Jogurt, općenito čini važan i sveprisutan dio turske kuhinje budući da odlično nadopunjuje brojne začine koje se koriste. Može pratiti gotovo svako mesno, ali i brojna vegetarijanska jela poput pečenog patlidžana. U obliku tzv. Cacika (jelo od jogurta pomiješanog s krastavcima, češnjakom, soli, maslinovim uljem i raznim začinskim biljem) čini sastavni dio meze – niza jela koji se u manjim količinama konzumiraju u iščekivanju glavnog jela. Jogurt se koristi i u pripremi kolača i pojedinih jela od tijesta, a u nekim dijelovima Turske redovito se konzumira s rižom ili kruhom.
Pilaf
Pilaf se općenito priprema od riže koja se kuha u začinjenom temeljcu. Iako rižu, u novije vrijeme, zna zamijeniti bulgur, pilaf u originalnom obliku i dalje čini okosnicu turske prehrane. Riži se pritom vrlo često dodaje patlidžan, slanutak, grah ili grašak, a u novije vrijeme i meso poput piletine.
Manti
Manti zauzimaju važno mjesto u istočnjačkoj kuhinji, a riječ je o posebnom tijestu punjenom začinjenom mješavinom mesa koje se ili kuha ili priprema na pari. Postoje brojne varijacije u smislu oblika, veličine i načina serviranja, a najcjenjenije mante u Turskoj nazivaju se Kayseri mantisi. Ove su manti vrlo malene pa u određenim dijelovima Turske čak postoji običaj da kada se par zaruči, majka mladoženje posjećuje mladu koja joj mora pripremiti jelo. Što su pripremljene manti manje, to se mlada smatra vještijom u kuhinji. Kayseri mantisi se serviraju prelivene jogurtom, lukom (karameliziranim s rajčicom) i začinima.
Dolme
Dolme zauzimaju cijenjeno mjesto u turskoj kuhinji, a riječ je o povrću punjenom ili mesom ili smjesom riže i začina. Sadržajem se pune brojne vrste povrća poput zelenih paprika, patlidžana, rajčice, tikvica. Mesne dolme se obično jedu tople, kao glavno jelo i uz njih se servira jogurt s češnjakom ili drugim začinima poput origana. Vegetarijanske dolme se, pak, prže u maslinovom ulju i služe na sobnoj temperaturi.
Baklava
Baklava je apsolutni hit turskih slastica. Postoje brojne varijacije na temu, a tradicionalno se priprema s punjenjem od pistacija čiji je okus nenadmašan. U raznim dijelovima Turske za pripremu se koriste i orasi, bademi ili, pak, lješnjaci, a bez obzira koji orašasti plod nađe put u ovu slasticu od tankih kora, punjenja i meda ili sirupa, baklava je uvijek bogata i sočna te omiljena među svim generacijama.
Turska kuhinja jedna je od najatraktivnijih i najbogatijih svjetskih kuhinja, a poznato je i da i turski ljudi prilično strastveno upravljaju hranom.