
Tiramisu palačinke na drugačiji način: Novo ruho omiljenog deserta

Palačinke su dobar stari gastronomski klasik koji nas nikada ne razočara. Iako se ne radi o jako uzbudljivom desertu koji nas iznenadi okusom, teksturom i izgledom, ipak su palačinke čest gost naših stolova. Jednostavne za pripremu, obožavamo ih kombinirati s različitim marmeladama, preljevima i namazima, a mi smo pronašle i novi, zanimljivi recept za tiramisu palačinke s twistom.
2 jaja
30 g šećera
Prstohvat soli
Pola žličice kave
Žličica ekstrakta vanilije
100 g glatkog brašna
250 g mlijeka
40 g otopljenog maslaca
Keks umočeni u kavu:
Malo vruće vode
2 vanilin šećera
Pola žličice kave
Par komada petit keksa
Krema:
250 g Mascarpone sira
50 g šećera
120 g vrhnja za šlag s mm
Priprema:
Jaja, šećer i sol pjenjačom dobro istuci te im zatim dodaj kavu i vaniliju te sve miješaj dok se kava ne otopi. Dodaj smjesi prosijano brašno i mlijeko, a na kraju u sve dodaj i rastopljeni maslac. Smjesu procijedi, kako ne bi ostale grudice, te ju ostavi da odstoji u hladnjaku oko sat vremena.
Kada se ohladila, od navedene smjese ispeci osam palačinki te ih ostavi da se ohlade. Za to vrijeme napravi kavu za umakanje keksa. Zatim kavu i šećer prelij vrućom vodom, te sve pomiješaj da se kava i šećer otope. Neka se sve dobro ohladi.
Napravi kremu tako da istučeš mekani snijeg, a u drugoj posudi izmiksaj mascarpone i šećer, pa sve pomiješaj sa snijegom.
Kada je sve spremno, započni sa slaganjem ovog specifičnog deserta. Uzmi jednu palačinku i na njezinu sredinu stavi jednu čašu, oko čaše zareži palačinku na osam mjesta. Zatim ju stavi u kalup za muffine, tako da krug bude na dnu kalupa. Stavi žlicu ili dvije kreme od mascarponea, na nju kekse umočene u kavu te zatim svaki rep od palačinke preklopi jedan preko drugoga te premaži kremom. Finalni rezultat bi trebao izgledati kao posudica od palačinke.
Palačinke ostavi malo u hladnjaku da se stisnu, a onda izvadi na tacnu. Ako ti je ostalo kreme, možeš ju namazati po vrhu i posuti kakaom.