Gastro
Gastro

Tartufi - kako im odoljeti?

Tartufi - kako im odoljeti?
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastronomski biser Istre

Neugledna oblika, snažnog mirisa, skriveni pod zemljom, svake sezone iznova mame na potragu u koju s posebno dresiranim psima kreću obožavatelji te rijetke, a tako skupocjene i cijenjene gljive što raste u dubinama istarskoga tla. Ako još niste kušali tartufe, sada je pravo vrijeme, jesen je i ove godine u znaku te gastronomske delicije.      Sezona je bijelog tartufaMnogi se pitaju što su zapravo tartufi i u čemu je tajna te jedinstvene, aromatične gljive koja se ne može naći iznad zemlje, nego je skrivena ispod  njezine površine. "Tartufi su gomoljaste gljive, u kulinarstvu ih svrstavamo i kao začin.Izgledom podsjećaju na krumpir ili čak na grumen zemlje. Nalazimo ih u centralnoj Istri, točnije u Motovunskoj šumi u dolini rijeke Mirne. Za njihov rast, kvalitetu i ostale vrijednosti pogoduju mješovita šuma, sastav tla, klima te naravno dolina rijeke Mirne. Pripadaju rodu Tuber, rastu 10-30cm ispod zemlje u zajednici s korijenom određenih vrsta drveća, uglavnom je to hrast. U Istri raste bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico), koji je najcjenjeniji u svijetu, veoma jakog i intenzivnog mirisa i okusa. Njegova sezona traje od rujna pa do sredine siječnja. Postiže najveću tržišnu cijenu. Zatim imamo tri vrste crnog tartufa (Tuber aestivum vittad, tuber brumale vittad i tuber melanosporum vittad). Crnog tartufa imamo kroz cijelu godinu", ove osnovne informacije o tartufima za čitateljice portala Žena.hr ispričala nam je Renata Dabac, vlasnica prodavaonice "Zigante tartufi" u Zagrebu.  Prednosti gljiva kao hranePrema njezinim riječima, dokazano je da pojedine vrste gljiva(tartufi,vrganji, shiitake) izlučuju sastojke koji imaju preventivan učinak na pojavu raka. Gljive su niskokalorične i sadrže proteine.Tartufi imaju djelovanje afrodizijaka i bogati su važnim mikronutrijentima poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza. Smatra se da tartufi podižu raspoloženje. Gurmanska poslastica "Vrhunski svjetski kuhari su priznali Istarski bijeli tartuf jednim od najaromatičnijih i najkvalitetnijih u svijetu tartufa. Koriste se u pripremanju raznih jela od tjestenine, gdje bih istaknula domaće istarske fuže sa tartufima,zatim razna mesna jela i jela od ribe, te slastice kao što su sladoled,čokoladne praline i mouse. Njihovom svestranom primjenom u kulinarstvu i ona najjednostavnija jela su postala prava gurmanska poslastica", objašnjava R.Dabac. Zbog intenzivne arome, tartufi se u jela dodaju u malim količinama. Taj kralj gljiva, kako ga mnogi smatraju, ujedno je biser istarske gurmanske ponude kojoj je teško odoljeti, bez obzira na visoku cijenu tartufa.   Tartufi u ZagrebuProdavaonica Zigante tartufi jedino je mjesto u Zagrebu gdje se mogu pronaći svježi bijeli i crni tartufi, a također su u ponudi maslinova ulja s tartufima, sir sa tartufima, med i maslac s tartufima, te poznata istarska rakija s tartufima.U prodavaonici se uz proizvode od tartufa mogu pronaći visokokvalitetna maslinova ulja, tradicionalne istarske tjestenine, vrhunska vina, pjenušci,likeri te nadaleko poznata istarska Medeica i Biska. Dani tartufa u IstriJoš stignete na tradicionalne Dane tartufa, koji se održavaju u malom mjestu Livade kraj Motovuna, i traju do 1.studenog. U nedjelju, 18. i 25.10. očekuje vas Internacionalni sajam Istarskog bijelog tartufa u sklopu kojeg je biranje i ocjenjivanje najvećeg i najljepšeg tartufa, licitacija tartufa, te pokazno traženje tartufa. Kušajte crni tartufIz nadaleko poznatog istarskog restorana "Zigante" preporučili su nam slijedeći recept: Krem juhu od badema s tortinom od tikvice i škampa te poprženim listićima badema i crnim tartufom. Recept:Skuhamo bademe, te ih prokuhane sameljemo. U mljevene bademe dodajemo mlijeko, te začinimo sa soli i paprom. Narežemo tikvice na rezance, lagano ih propirjamo, začinimo sa soli i dodajemo malo maslaca. Očišćene repiće škampa popržimo na maslinovu ulju, te ih takve i serviramo (način serviranja prikazan je na slici). Za kraj izribamo par listića crnog tartufa.

(M.G.)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx