MALO KALORIJA

Jednostavni recepti s krastavcima kao stvoreni za ljetne dane

Krastavci su odlični saveznici svake žene - pomažu da nam koža bude ljepše, detoksiciraju tijelo i imaju jako malo kalorija

krastavci recept
Foto: Shutterstock

Počele su i posljednje pripreme za ulazak u kupaće kostime pa više ne možemo odgađati uvođenje promjena u prehrani. Krastavci su povrće koje se češće treba naći na našim tanjurima jer pomaže kod detoksikacije tijela i čini našu kožu zdravom i lijepom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo lako dostupno povrće sastoji se čak od 95 posto vode i stoga je odlično za hidratizaciju tijela te mu pomaže da izbaci toksine. Krastavci imaju veliku količinu vlakana i malo kalorija i zato su odlična opcija ako želimo izgubiti koji kilogram. Pomažu čak i kod kontroliranja razine krvnog tlaka jer sadrže visoku razinu kalija i magnezija. Ovo jednostavno zeleno povrće ima jako puno prednosti. Jedno od manje poznatih je da smanjuje toplinu u želucu što je osnovni uzrok lošeg zadaha. Držanje komadića krastavca u ustima može pomoći da se riješimo lošeg zadaha.

Krastavci nisu dobri samo za zdravlje, već su odlični i u kućno napravljenim beauty tretmanima jer pomoću njih možemo smanjiti podočnjake i osvježiti kožu lica. Na oči se možeš staviti svježe kriške krastavaca i ostaviti 8-10 minuta i smanjit će se otekline oko očiju i podočnjaci.

Oko 300 grama krastavaca sadrži samo 45 kalorija i nema masnoća, a to su vrlo važni razlozi da ga više konzumiramo. Često se jede u salatama, ali za ljeto su odlične i hladne juhe od ovog povrća i umaci. Jednostavni za pripremu, osvježavajući i što je najvažnije s vrlo malo kalorija. Zato smo pronašle tri jednostavna recepta s njegovim veličanstvom krastavcem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladna juha od krastavaca s grčkim jogurtom i začinima

Priprema

Sastojci:

  • 2 velika salatna krastavca (1/2 šalice sitno narezan na kockice i ostalo samo narezano)
  • 1,5 šalice grčkog jogurta
  • 3 žlice soka od limuna
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1/3 šalice svježeg kopra
  • 1/4 šalice svježeg peršina
  • 1 mali ljubičasti luk, nasjeckan
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • 1/2 luka, sitno nasjeckan

  • U blenderu pomiješaj nasjeckani krastavac s jogurtom, sokom od limuna, ljubičastim lukom, češnjakom, koprom, peršinom i maslinovim uljem. Blendaj dok smjesa ne postane glatka. Dodaj sol i papar, juhu poklopi i ostavi u hladnjaku osam sati ili preko noći.
  • Juhu dodatno začini prije serviranja. Stavi u zdjele, ukrasi sitno narezanim krastavcem, crvenim lukom i maslinovim uljem te posluži.
1/3