Tajna savršenog biskvita

Prvo i osnovno pravilo prilikom pravljenja kolača je: slijedi recept! Slažete se, zar ne?

Tajna savršenog biskvita

Slijedite recept najvažniji je savjet za pečenje kolača koji ćete ikad čuti/pročitati. Također je najviše zanemareno. Često zamjenjujemo sastojke u receptima na temelju onoga što imamo. Izbacivanje jaja, smanjenje šećera, korištenje tekućeg zaslađivača umjesto suhog, univerzalnog umjesto brašna za kolače, sode bikarbone u prahu, bjelanjka umjesto cjelovitih jaja, itd. Nemojte sabotirati svoje vrijeme, trud i novac. Svi smo to ponekad radili, u žurbi jednostavno ne obraćamo pažnju ili radimo zamjenu jer nam je ponestalo sastojka. Ali sastojci su potrebni s razlogom i, češće od toga, kolač nije uspio jer se nismo pravilno pridržavali recepta.

Ne otvarajte pećnicu 25 puta dok se kolač peče. To uzrokuje ulazak hladnog zraka, a drastične promjene temperature uzrokuju potonuće kolača. Radije, slijedite vrijeme pečenja u receptu i provjerite je li kolač gotov jednom ili dva puta.

Također je korisno posjedovati termometar za pećnicu. Ako nemate novu ili redovito kalibriranu pećnicu, temperatura pećnice vjerojatno neće biti točna. Kada postavite pećnicu na  180°C, unutra možda neće biti 180°C.  Neispravna pećnica može vam pokvariti biskvit. Jeftini lijek je termometar za pećnicu. Stavite termometar svoju pećnicu kako biste uvijek znali stvarnu temperaturu.

Također ako koristite konvekcijsku pećnicu, uvijek smanjite temperaturu u pećnici za 5° C. Najbolje je smanjiti vrijeme pečenja - i za biskvite - to je otprilike jednu minutu manje.

Kako znati je li biskvit gotov? Jednostavno – pomoću čačkalice. Ubodite čačkalicu u sredinu kolača i ako kada izvadite čačkalicu po njoj nema dijelova biskvita, to je znak da vam je biskvit pečen. 

Stoga, dajmo zaključiti da je idealna temperatura za pečenje biskvita: 180 ° C.