Ako si mislila da je priroda krastavce stvorila samo za salatu koju jedeš uz roštilj, grdno se varaš. Ovo ljetno povrće ima bezbroj lica. Možeš ga iskoristiti u različitim jelima i pićima, ali i u kozmetičke svrhe. Kolutovi svježeg i ohlađenog krastavca provjereni su recept za uklanjaje podočnjaka, a sve je češće ovaj rođak tikvice neizostavni sastojak hidratacijskih krema, maski za lice, losiona za tijelo, šampona za kosu, a odličan je i za ublažavanje opeklina od sunca.
Krastavci obiluju vlaknima, vitaminima A, C i K, magnezijem, kalijem, manganom, željezom i kalcijem. Sadrže 96 posto vode i samo 45 kalorija, što ih čini savršenom dijetnom i ljetnom namirnicom.
Upravo zato, svježi krastavci idealan su glavni sastojak za smoothie, salatu, juhu, sendvič ili jednostavno kao međuobrok. U nastavku ćemo ti dati nekoliko odličnih ideja kako da ove sezone iskoristiš krastavce na najbolji mogući način.
Gimlet s krastavcem
Za početak, da nešto popijemo! Želiš li oduševiti svoje goste, ali ih i kvalitetno osvježiti, serviraj im koktel koji je bio popularan 20-ih godina prošlog stoljeća, a 1953. ga spominje Raymond Chandler u noveli The Long Goodbye, napisavši: "Pravi gimlet sastoji se od polovice gina i polovice soka od limete i ničeg drugoga". Umjesto već "isfuranog" gin tonika, serviraj im gimlet sa cvijetom i kriškama krastavaca i oduševit ćeš ih.
Kockice leda
Nareži krastavac na kolutiće i zamruni ga u kockicama leda te koristi za osvježavajuće ljetne napitke ili jednostavno njime aromatiziraj vodu.
Hladna juha od krastavca
Za ovaj osvježavajući, lagani i hranjivi recept treba ti manje od deset minuta. Juha od krastvaca je vrlo ukusna i ako ju dosad nisi isprobala, krajnje je vrijeme da to učiniš.
Sastojci
- jedan veliki krastavac
- šalica grčkog jogurta
- sok od polovice limete
- 2 češnja češnjaka
- jedna ljutika
- svježi kopar
- svježi peršin
- žlica maslinovog ulja
- soli papar
Postupak
Sve sastojke stavi u blender i izmiksaj, a kad dobiješ kremastu teksturu, juhu prebaci u hladnjak na pola sata da se rashladi.
Sendvič s krastavcem
Sendviči s krastavcem tradicionalni su engleski međuobrok u ljetnim danima. Lagani su za pripremu, a vrlo ukusni. Sve što ti treba je krastavac, malo soli, sirni namaz, grčki jogurt, začinsko bilje i kruh po želji. Želiš li ispoštovati englesku tradiciju, neka kruh bude četvrtast. Odreži koru, namaži kriške sirom i grčkim jogurtom sa začihnskim biljem, poredaj po jednoj narezani krastavac, posoli i poklopi drugom kriškom te sendvič prereži po dijagonali da dobiješ dva trokuta.
Punjeni krastavci
Tragaš li za osvježavajućim finger foodom, punjeni krastavci su odlična ideja., Nareži ih na centimetar debljine i prepolovi te ukloni sjemenke. Napuni ih kremastim sirom, začini soli, paprom i mljevenom crvenom paprikom te na vrh svakog krastavčić zalogaja stavi pekan orah.