Jedno od omiljenih jela na cijelom svijetu danas slavi svoj dan, stoga je ovo savršena prilika da pripremiš tradicionalne talijanske lazanje
Sastojci
Priprema
Za ragu: Zagrij ulje u velikom loncu na umjerenoj vatri. Dodaj nasjeckani češnjak, luk, celer i mrkvu. Kuhaj 10 minuta dok ne omekšaju. Dodaj mljeveno meso (junetinu ili miks svinjetine i junetine), pojačaj vatru i miješaj junetinu, lomeći je istovremeno kuhačom. Nakon što meso porumeni, dodaj preostale sastojke za ragu, osim šećera: sjeckane rajčice, koncentrat rajčice, crno vino, origano, Worcester umak, soli i papra po želji. Promiješaj, a zatim smanji vatru tako da lagano krčka. Stavi poklopac i kuhajte oko sat vremena, svako malo miješajući, a zatim ukloni poklopac i pusti da krčka još 30 minuta. Ragu je gotov kada je meso uistinu mekano, a umak se zgusnuo i postao bogat. Sol i papar prilagodi ukusu, a po potrebi dodaj šećer.
Za bešamel: Zagrij mlijeko u lončiću. U velikoj tavi otopi maslac na srednje laganoj vatri. Dodaj brašno i neprestano miješaj 1 minutu. Ulij oko 1 šalice mlijeka, miješajući s mješavinom brašna. Jednom kad grudice više-manje nestanu, dodaj preostalo mlijeko. Upotrijebi pjenjaču ako je potrebno da se riješiš grudica. Vatru pojačaj na srednje jaku. Prvo povremeno promiješaj, a zatim neprestano nakon nekoliko minuta dok se umak ne zgusne - oko 5 do 8 minuta. Makni s vatre, dodaj naribani sir (primjerice cheddar), muškatni oraščić, sol i papar. Miješaj dok se sir ne otopi. Umak bi trebao biti gust, ali i dalje jednostavan za izlijevanje - konzistencije vrhnja za kuhanje. Ako je slučajno pregust, dodaj par kapljica vode ili mlijeka.
Slaganje: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremi posudu za pečenje promjera oko 33 x 22 x 7 cm. Dno prelij bešamelom pa ga ravnomjerno rasporedi. Postavi kore za lazanje tako da prekriju dno posude. Na kore za lazanje stavi sloj ragua (dovoljno da meso pokrije kore), pa podlij s bešamelom. Ponovi postupak još dva puta, dakle - kore, ragu, bešamel, pa kore, ragu, bešamel i na kraju dodaj naribanu mozzarellu po vrhu. Peci oko 25 minuta ili dok ne postane zlatno-smeđe boje i mjehurići počnu izlaziti. Prije serviranja pusti da se ohladi barem 10 minuta pa posluži s nasjeckanim peršinom ili bosiljkom.
Savjet
Lazanje su sjajno jelo za zamrzavanje. Ako su smrznute, odmrzni ih prije zagrijavanja, pa prekrij folijom i zatim zapeci u pećnici na 180 stupnjeva.