Svjetski dan lazanja: Najbolji recept za klasik talijanske kuhinje

Jedno od omiljenih jela na cijelom svijetu danas slavi svoj dan, stoga je ovo savršena prilika da pripremiš tradicionalne talijanske lazanje

Svjetski dan lazanja: Najbolji recept za klasik talijanske kuhinje
Foto: Profimedia
Osim pizze i tjestenine u svim oblicima, jedna od prvih asocijacija na Italiju zasigurno su i lazanje. Ne može se poreći da je ovaj talijanski klasik jedan od omiljenih specijaliteta na cijelom svijetu, a kao takve definitivno zaslužuju vlastiti dan, koji slavimo upravo danas, 29. srpnja. Budući da su lazanje jedna od najstarijih vrsta tjestenine, tijekom vremena razvio se popriličan broj recepata. Od mesnih pa do veganskih, lazanje postoje u baš svim varijantama diljem svijeta. Gotovo svaka obitelj ima neki svoj jedinstevni recept za lazanje koji se prenosi s generacije na generaciju; ponekad je tajna u umaku, ponekad u povrću i začinima, a ponekad u posebnim vrstama sireva. Mi smo danas odlučile podijeliti jedan tradicionalniji recept za lazanje, s bogatim i sočnim sporo kuhanim raguom i gustim bešamel umakom, a sve što ti treba je malo strpljenja i naravno, kao i uvijek - prstohvat ljubavi. Sretan vam dan omiljenih lazanja i dobar tek!

Sastojci

1 žlica maslinovog ulja
1 veći luk
1 veća mrkva
1 stabljika celera
2 režnja češnjaka
1 kilogram mljevenog mesa
800 grama sjeckanih rajčica
50 grama koncentrata rajčice
250 mililitara crnog vina
2 žličice Worcester umaka
2 žličice šećera
0.5 žličice soli
0.5 žličice papra
1 žličica origana
60 grama maslaca
75 grama brašna
1 litra mlijeka
200 grama naribanog sira
0.5 žličice muškatnog oraščića
150 grama naribane mozzarelle
1 žlica svježeg bosiljka ili peršina (po želji)

Priprema

01.

Za ragu: Zagrij ulje u velikom loncu na umjerenoj vatri. Dodaj nasjeckani češnjak, luk, celer i mrkvu. Kuhaj 10 minuta dok ne omekšaju. Dodaj mljeveno meso (junetinu ili miks svinjetine i junetine), pojačaj vatru i miješaj junetinu, lomeći je istovremeno kuhačom. Nakon što meso porumeni, dodaj preostale sastojke za ragu, osim šećera: sjeckane rajčice, koncentrat rajčice, crno vino, origano, Worcester umak, soli i papra po želji. Promiješaj, a zatim smanji vatru tako da lagano krčka. Stavi poklopac i kuhajte oko sat vremena, svako malo miješajući, a zatim ukloni poklopac i pusti da krčka još 30 minuta. Ragu je gotov kada je meso uistinu mekano, a umak se zgusnuo i postao bogat. Sol i papar prilagodi ukusu, a po potrebi dodaj šećer.

02.

Za bešamel: Zagrij mlijeko u lončiću. U velikoj tavi otopi maslac na srednje laganoj vatri. Dodaj brašno i neprestano miješaj 1 minutu. Ulij oko 1 šalice mlijeka, miješajući s mješavinom brašna. Jednom kad grudice više-manje nestanu, dodaj preostalo mlijeko. Upotrijebi pjenjaču ako je potrebno da se riješiš grudica. Vatru pojačaj na srednje jaku. Prvo povremeno promiješaj, a zatim neprestano nakon nekoliko minuta dok se umak ne zgusne - oko 5 do 8 minuta. Makni s vatre, dodaj naribani sir (primjerice cheddar), muškatni oraščić, sol i papar. Miješaj dok se sir ne otopi. Umak bi trebao biti gust, ali i dalje jednostavan za izlijevanje - konzistencije vrhnja za kuhanje. Ako je slučajno pregust, dodaj par kapljica vode ili mlijeka.

03.

Slaganje: Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremi posudu za pečenje promjera oko 33 x 22 x 7 cm. Dno prelij bešamelom pa ga ravnomjerno rasporedi. Postavi kore za lazanje tako da prekriju dno posude. Na kore za lazanje stavi sloj ragua (dovoljno da meso pokrije kore), pa podlij s bešamelom. Ponovi postupak još dva puta, dakle - kore, ragu, bešamel, pa kore, ragu, bešamel i na kraju dodaj naribanu mozzarellu po vrhu. Peci oko 25 minuta ili dok ne postane zlatno-smeđe boje i mjehurići počnu izlaziti. Prije serviranja pusti da se ohladi barem 10 minuta pa posluži s nasjeckanim peršinom ili bosiljkom.

Savjet

Lazanje su sjajno jelo za zamrzavanje. Ako su smrznute, odmrzni ih prije zagrijavanja, pa prekrij folijom i zatim zapeci u pećnici na 180 stupnjeva.

a.š.
28.7.2021.