Svi se ponekad prejedemo. I premda je ta dodatna kriška kolača (ili dvije) možda zvučala kao dobra ideja u to vrijeme, jedenje previše kalorija prisiljava tvoje tijelo na prekomjernu prehranu dok pokušava poništiti štetu nastalu štetnim slobodnim radikalima proizvedenim tijekom probavljanja hrane.
"Samo metaboliziranje namirnica, posebno onih masnih i ugljikohidrata, uzrokuje da organizam proizvodi slobodne radikale, koji napadaju stanice i mogu potaknuti razvoj kroničnih stanja, uključujući srčane bolesti, dijabetes i rak," objašnajva nutricionist Ronald L. Prior za Eating Well. I, naravno, što više jedemo - to više slobodnih radikala proizvedemo.
Ali evo dobrih vijesti: osim toga da u sljedećim obrocima znatno smanjiš broj kalorija, razna istraživanja tvrde da unos određenih namirnica bogatih hranjivim sastojcima pomaže u oporavku od oštećenja obilnog obroka i smanjenju slobodnih radikala.