Gastro
Gastro

Svečani novogodišnji ručak

Svečani novogodišnji ručak
Neka ručak na prvi dan Nove godine bude poseban

Ako ćete biti u mogućnosti, potrudite se da novogodišnji ručak bude zaista poseban! Uđite u Novu godinu sa stilom i iznenadite svoje najbliže sa odličnim menijem, a uz to, ovo će biti savršena prilika da jedni drugima čestitate i krenete zajedno u novu 2014. godinu. Mi vam donosimo prijedlog menija koji može biti savršen za bilo koju prigodu, a kamoli za novogodišnji ručak. Recepti su vrlo jednostavni za pripremu, a ukoliko želite sami možete napraviti svoje varijante i ubaciti sastojke koje želite i koliko želite. Predjelo

Kruške sa sirom i pršutom Sastojci: 2 kruške (svaku izrezati na 8 dijelova) 2 žličice svježeg soka od limuna 1 šalice rukole 3 šnite sira, nasjeckane na male komadiće 6 šnita pršuta, izrezati po sredini na još tanje šnite U veliku zdjelu ubacite kruške i sok od limuna i promiješajte. Na svaku krišku kruške stavite jedan list rukole, komad sira i zamotajte šnitu pršuta. Poslužite.

Glavno jelo  

Lungić omotan slaninom i višnjama Sastojci: 1 veći komad svinjetine bez kosti 1 mala žličica pimeta crni papar 1/2 šalice suhe trešnje, sjeckane 1/2 šalice svježeg peršina, nasjeckanog 1 žlica cijelog zrna gorušice 6 kriški slanine 1 žličica crvenog vinskog octa senf marmelada od ribizla Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Pomiješajte svinjetinu s pimetom i paprom i položite na pleh za pečenje. U malom zdjeli izmiješajte trešnje, peršin i senf. Ovu mješavinu rasporedite na svinjetinu. Položite kriške slanina poprečne preko svinjetine. Obavijte meso slaninom koliko god možete. Tako pecite cca. 45 minuta. U maloj zdjeli pomiješajte ocat i marmeladu i 10-15 minuta prije kraja pečenje ovu mješavinu stavite na vrh mesa, to jest direktno na slaninu. Zapecite još do kraja. Ostavite stajati barem 10 minuta prije rezanja.

Pečena purica s češnjakom, kaduljom i limunom Sastojci: 1 komad purice (veći ili manji, po odabiru) 1 vezica peršina 4 male mrkve, narezane uzdužno na četvrtine 2 stabljike celera 2 srednja luka 7 žlica maslinovog ulja sol, papar 1 šalica pileće juhe svježa kadulja, sitno nasjeckana 1 limun Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Osušite puricu papirnatim ručnicima i umetnite u nju malo peršina. Stavite mrkvu, celer i luk u pleh okolo purice. Sitno nasjeckajte preostali peršin. U maloj zdjeli promiješajte peršin s češnjakom, kaduljom, 1 žlicom svježeg soka od limuna, 1 žlicom naribane korice limuna i 1 žlicom maslinovog ulja. Ovu smjesu pažljivo stavite ispod kože purećih prsa. Preostali dio purice premažite sa 6 žlica maslinovog ulja, 1 1/2 žličice soli i 1/2 žličice papra. Pecite tako dugo dok purica ne porumeni, 30-45 minuta. Zatim dodajte pileću juhu u pleh. Prekrijte folijom. Smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i pecite tako barem 2 sata. Neka odstoji barem 30 minuta prije rezanja.

Prilog

Pire krumpir sa vrhnjem Sastojci: 8 velikih krumpira, prepolovite po dužini sol i papar 2 šalice kiselog vrhnja 1/2 šalice mlijeka 4 žlice neslanog maslaca 1 crveni luk Stavite krumpir u veliki lonac i dovoljno vode. Dodajte 2 žličice soli i pustite da zavrije. Tako ostavite 15-18 minuta. Ocijedite krumpir i vratite u lonac. Dodajte kiselo vrhnje, mlijeko, maslac, 1 žličicu soli i papar te miješajte do željene gustoće. Pospite s mladim lukom.

Brokula s prženim češnjakom i lješnjakom Sastojci: 1/2 šalice lješnjaka 2 veće brokule, izrezati na tanje šnite 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana 2 žlice svježeg soka od limuna sol i papar Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Sitno nasjeckane lješnjake rasporedite po plehu i stavite u pećnicu na 5-6 minuta. U međuvremenu, napunite lonac vodom i stavite brokulu na paru dok ne omekša. U maloj tavi zagrijte ulje i češnjak na laganoj vatri dok češnjak ne poprimi zlatnu boju. Zatim to stavite u malu posudu, umiješajte lješnjake, sok od limuna i 1/2 žličice soli i papra. Sve to prelijte preko brokule.

Salata  

Zelena salata s repom i feta sirom Sastojci: 1 komad zelene salate (po odabiru) 1 komad repe, sitno nasjeckane 4-5 žličica soka od limuna 1/2 šalice feta sira U veliku zdjelu stavite salatu i repu. Pospite sa feta sirom.

Desert  

Čokoladni kolač Sastojci: 1 šalica neslanog maslaca, izrezati na komade 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu 8 kriški gorke čokolade, sjeckane 5 velikih jaja 1 šalica šećera u prahu 1/2 šalice kiselog vrhnja Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Maslac zagrijte u tavi, na pari otopite čokoladu. U srednjoj zdjeli umutite jaja, šećer u prahu, kakao i prašak te izmiksajte. Prebacite ovu smjesu u pleh i pecite oko 35-40 minuta. Zatim izmiksajte maslac i čokoladu te prelijte po pečenoj smjesi. Posipajte sa šećerom u prahu.

Izvor: www.realsimple.com