Pizza
Tradicionalna talijanska pizza sastoji se od jednostavnih sastojaka, poput maslinovog ulja, rajčice, začinskog bilja i korice, odnosno tijesta. Kao što je sushi bio u Japanu, tako je i pizza u Italiji bila jelo rezervirano za one siromašnije i nitko nije ni pomišljao da ga učini 'sofisticiranijim'.
No, status pizze promijenio se zahvaljujući kraljici Margheriti, drugoj kraljici Italije. Jednom je htjela isprobati jednostavno jelo, pa je kuharica napravila pizzu s sastojcima koji nalikuju bojama talijanske zastave. Kraljica je bila impresionirana tim jelom, a pizza Margherita koja je dobila ime po njoj postala je pravo talijansko jelo s potpisom.
Iako se i dalje smatra 'jeftinijim' jelom, danas se ipak može naći u brojnom rasponu cijena, a u nekim restoranima pizzu si baš ne može svatko priuštiti. Ljubitelji knjige 'Jedi, moli, voli' Elizabeth Gilbert mogu isprobati najdraže jelo glavne junakinje knjige u restoranu L´antica Pizzeria Da Michele u Napulju. Ovo mjesto također ima poznatu britansku poslovnicu restorana koja je poznata po svom skupocjenom i sofisticiranom meniju. Nadalje, Proper Pizza NZ, restoran na Novom Zelandu poslužuje pizzu s neobičnim sastojcima, poput crnog tartufa. Pizza da Mooca, restoran u srcu Brazila, očarava svoje goste luksuznim pizzama koje su ukusne, izgledom privlačne i vrlo skupe. Ovo su samo neki od primjera, ali da, pizza definitivno više nije jednostavno jelo rezervirano samo za one plitkog džepa.
(Foto: Unsplash)