Kamenice su izuzetna delikatesa, koju pri posjetu hrvatskome jugu svakako trebate kušati. Malostonski zaljev je osim po posebnosti bioloških uvjeta i geografskog položaja poznat i po uzgoju tih jedinstvenih školjkaša. Kamenice iz ovog zaljeva su poznate po svojoj kvaliteti te su krajem 19. stoljeća, kao posebna poslastica pristizale do Beča, Praga i Pariza. Meso kamenice je vrlo hranjivo, sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata i vitamine A, B1, B2.
Taj jestivi školjkaš razvija se u moru na dubini 10-40 metara. Kamenica živi isključivo prilijepljena na tvrde podloge kao stijene. Uzgajanje kamenice je moguće samo na određenim prostorima zbog njezinih posebnih zahtjeva u pogledu uvjeta u okolišu i velike osjetljivosti.
Kamenica kao turistički biser
"S izvrsnim uvjetima za uzgoj školjkaša, pogotovo europske plosnate kamenice, Ostrea edulis,što duga tradicija školjkarstva na ovom području i pokazuje, uzgoj kamenica u Malostonskom zaljevu čvrsto je povezan s turizmom i ugostiteljstvom. Gastronomska ponuda restorana i hotela u okolici temelji se na kamenicama i jelima od morskih plodova, po čemu su najpoznatiji restorani i hoteli u Malom Stonu. Ova vrsta kamenica, autohtona za Sredozemlje, istočni Atlantik i Crno more najcjenjenija je vrsta kamenica u Europi. U hrvatskom dijelu Jadranskog mora, osim u Malostonskom zaljevu O.edulis se uzgaja i u Limskom kanalu", navode iz Dube Stonske, malog ribarskog i školjkarskog mjesta koje je smješteno u Malostonskom zaljevu.
Kamenice su najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv.Josipa i kada ih svježe otvorene, začinjene limunovim sokom i s mirisom mora možete kušati u restoranima Stona i Malog Stona. Festa od kamenica je gastro manifestacija, u kojoj se nude ove školjke i jela prigotovljena od njih (juha od kamenica, pohane kamenice, zapečene kamenice, pržene ili pečene kamenice na razne načine).
Način serviranja
Kamenice se mogu servirati na razne načine, ili pak što je zaista jedinstven način konzumacije, sirove, odmah nakon ulova. Kamenice se najviše jedu svježe, žive, na ledu, kao hladno predjelo,odnosno uvodno jelo. Kao hladno jelo može se ponuditi kao koktel, u ribljoj hladetini, u canape sendvičima. Za prave gurmane jedini je izbor kada je o kamenicama riječ uživati u svježim, sirovim, tek s kojom kapi limuna.
Kamenice (sirove)
Treba uzeti kamenice koje su dobro zatvorene, te se oprezno otvore oštrim nožem na način da dublja strana ostane s donje strane, a plića s gornje strane. Mora se paziti da se more koje je u njima ne iscijedi. Jedu se sirove, sa par kapi limunova soka. Za otvaranje kamenica koristi se poseban nož.
Kamenice (pečene)
Otvorene kamenice peku se na gradelama ili na ugrijanoj ploči od štednjaka. Povrh se stavi nekoliko kapi finog ulja, limunova soka i malo papra. Peku se naglo samo 4-5 minuta i odmah posluže.
(M.G.)