Što znači nerafinirano ulje?

Ulja su vitalni dio našeg svakodnevnog života.

Što znači nerafinirano ulje?

Koristimo ulja u hrani, kozmetici, lijekovima i još mnogo toga. Mnogo je rečeno o uljima, njegovim prednostima, nedostacima, zdravstvenim prednostima itd. Postoje doslovno stotine ulja.

Ali, znate li razliku između svake vrste ulja?
Ulja su prvenstveno kategorizirana na temelju njihove metode ekstrakcije.

U osnovi, postoje tri vrste ulja:

  1. Hladno prešano ulje
  2. Nerafinirano ulje
  3. Rafinirano ulje

Nerafinirana ulja
Nerafinirana ulja su ulja izložena minimalnoj toplini. Nakon ekstrakcije nisu bijeljeni ili dezodorirani. Nerafinirana ulja su najpoželjnija zbog prisutnosti dobre količine hranjivih tvari koja je istinita u svom okusu i mirisu.

Nerafinirana ulja razlikuju se u tri vrste, imamo djevičansko ulje, ekstra djevičansko ulje i čisto ulje. Kategorizacija se temelji na metodi ekstrakcije i postotku prisutne oleinske kiseline u njima na 100g proizvoda. Nedostatak nerafiniranog ulja je u tome što je manje stabilan od rafiniranih ulja. Znači da imaju kratak rok trajanja. Neka nerafinirana ulja mogu sadržavati jak miris koji mnogi ljudi smatraju neprivlačnim.

S obzirom na različita vrsta ulja dostupna na tržištu, neophodno je znati vrstu ulja koju konzumirate. Hladno prešana i nerafinirana ulja imaju visok nutritivni sadržaj, ali su vrlo nestabilna na višim temperaturama. S druge strane, rafinirana ulja su pažljivo obrađena ulja koja ih čine prikladnima za dnevnu potrošnju.