Koristimo ulja u hrani, kozmetici, lijekovima i još mnogo toga. Mnogo je rečeno o uljima, njegovim prednostima, nedostacima, zdravstvenim prednostima itd. Postoje doslovno stotine ulja.
Ali, znate li razliku između svake vrste ulja?
Ulja su prvenstveno kategorizirana na temelju njihove metode ekstrakcije.
U osnovi, postoje tri vrste ulja:
- Hladno prešano ulje
- Nerafinirano ulje
- Rafinirano ulje
Nerafinirana ulja
Nerafinirana ulja su ulja izložena minimalnoj toplini. Nakon ekstrakcije nisu bijeljeni ili dezodorirani. Nerafinirana ulja su najpoželjnija zbog prisutnosti dobre količine hranjivih tvari koja je istinita u svom okusu i mirisu.
Nerafinirana ulja razlikuju se u tri vrste, imamo djevičansko ulje, ekstra djevičansko ulje i čisto ulje. Kategorizacija se temelji na metodi ekstrakcije i postotku prisutne oleinske kiseline u njima na 100g proizvoda. Nedostatak nerafiniranog ulja je u tome što je manje stabilan od rafiniranih ulja. Znači da imaju kratak rok trajanja. Neka nerafinirana ulja mogu sadržavati jak miris koji mnogi ljudi smatraju neprivlačnim.
S obzirom na različita vrsta ulja dostupna na tržištu, neophodno je znati vrstu ulja koju konzumirate. Hladno prešana i nerafinirana ulja imaju visok nutritivni sadržaj, ali su vrlo nestabilna na višim temperaturama. S druge strane, rafinirana ulja su pažljivo obrađena ulja koja ih čine prikladnima za dnevnu potrošnju.