Proteklih smo mjeseci počele sve češće i češće na Instagramu viđati slatke rustikalne pite okruglog oblika koje mame hrskavom koricom, ali i sočnim punjenjem. Naravno, radi se o galetta pitama koje možeš nadjenuti bilo kojim voćem, ali i slanim sastojcima te sama kreirati svoju idealnu rustikalnu pitu.
Ono što je odlično kod galetta je to što izgled i tehnika nisu bitni – bitan je okus, a što neravnije, prirodnije i „zgužvanije“ galetta izgleda – to bolje. Mi smo ti priredile jednostavan recept za galettu s malinama koje možeš pronaći na našim tržnicama, no ako želiš, možeš ih zamijeniti i borovnicama.
Također, ovaj će desert sjajno ispasti i ako ga nadjeneš breskvama, marelicama i smokvama, a poslužen uz hladnu kuglicu sladoleda garantirano će oduševiti sve koji ga kušaju.
Galetta s malinama
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera u prahu
- naribana korica jednog limuna
- vanilija ili vanili šećer
- 150 g maslaca
- 1 veliko jaje
Za premaz:
- 2- 3 žlice pekmeza po izboru
Za nadjev:
- 1 kg malina ili miješanog šumskog voća
- šećera po želji
- limun sok i korica
- malo vanilije ili 1 grah tonke (naribati)
- 3 – 4 žlice gustina
Priprema:
- Brašno, sol, šećer i koricu pomiješaj te im dodaj hladan maslac narezan na kockice. Izmiješaj tijesto rukama dok ne dobiješ mrvičastu smjesu te tome onda dodaj jedno razmućeno jaje. Brzo sve poveži te zatim razvaljaj tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi i sve premjesti u lim za pečenje.
- Tijesto zatim premaži pekmezom, ali tako da rubovi sa svih strana ostanu čisti jer će se koristiti kao preklop, te stavi grijati pećnicu na 180 stupnjeva. Dobro operi maline i izreži ih po pola, dodaj im šećer, začine i gustin te sve dobro pomiješaj. Rasporedi po tijestu. Čiste krajeve premotaj preko voća kao paketić i tako sve stavi peći na 180 stupnjeva na oko 30 minuta.