
Što je to galetta i zašto je cijeli svijet poludio za ovom rustikalnom pitom neodoljivog okusa?

Proteklih smo mjeseci počele sve češće i češće na Instagramu viđati slatke rustikalne pite okruglog oblika koje mame hrskavom koricom, ali i sočnim punjenjem. Naravno, radi se o galetta pitama koje možeš nadjenuti bilo kojim voćem, ali i slanim sastojcima te sama kreirati svoju idealnu rustikalnu pitu.
300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
prstohvat soli
2 žlice šećera u prahu
naribana korica jednog limuna
vanilija ili vanili šećer
150 g maslaca
1 veliko jaje
Za premaz:
2- 3 žlice pekmeza po izboru
Za nadjev:
1 kg malina ili miješanog šumskog voća
šećera po želji
limun sok i korica
malo vanilije ili 1 grah tonke (naribati)
3 – 4 žlice gustina
Priprema:
Brašno, sol, šećer i koricu pomiješaj te im dodaj hladan maslac narezan na kockice. Izmiješaj tijesto rukama dok ne dobiješ mrvičastu smjesu te tome onda dodaj jedno razmućeno jaje. Brzo sve poveži te zatim razvaljaj tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi i sve premjesti u lim za pečenje.
Tijesto zatim premaži pekmezom, ali tako da rubovi sa svih strana ostanu čisti jer će se koristiti kao preklop, te stavi grijati pećnicu na 180 stupnjeva. Dobro operi maline i izreži ih po pola, dodaj im šećer, začine i gustin te sve dobro pomiješaj. Rasporedi po tijestu. Čiste krajeve premotaj preko voća kao paketić i tako sve stavi peći na 180 stupnjeva na oko 30 minuta.


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
