ZDRAVLJE NA JAPANSKI NAČIN

Miso pasta - tradicionalni japanski začin pun dobrih bakterija

Bilo da miso dodaš u juhu, preljev, marinadu ili čak na tost, sigurno ćeš uživati u njegovom bogatom umami okusu i zdravstvenim prednostima!

miso
Foto: Shutterstock
VOYO logo

Za miso si sigurno čula ako voliš japansku kuhinju. Iako je ovo namirnica origialno kineskog podrijetla, u Japan je došla u 7. stoljeću i od tad je pravi japanski klasik. Isprva su ju koristili samo plemići, no nakon nekog vremena je dospjela i u domove običnog puka. Danas, miso nije dostupan samo u Japanu, već divljem svijeta. Možda si jela miso juhu ili meso marinirano ovom pastom, no jesi li se ikad zapitala što je to točno? Istražili smo sve što te zanima o miso pasti, a na kraju imamo i par recepata za jela s njom.

Što je miso?

Miso je japanska fermentirana pasta od soje koja se često miješa s rižom, ječmom ili drugim žitaricama, što joj daje različite boje i okuse. Osim što je bogata proteinima, ova pasta je i odličan izvor dobrih bakterija koje pomažu probavi i jačaju imunitet. Njegov okus obično se opisuje kao kombinacija slanog i umamija, a može varirati od blagih svijetlih do intenzivnijih tamnih varijanti. Koristi se u juhama, umacima, marinadama pa čak i kao dodatak jelima za pojačavanje okusa.

Na količini od 100g, miso pasta sadrži:

  • 199 kcal
  • 12 g proteina
  • 6 g masti
  • 25 g ugljikohidrata
  • 5 g vlakana
  • 3728 mg natrija

Zdravstveni benefiti miso paste

Budući da je fermentiran, bogat je probioticima, odnosno dobrim bakterijama koje podržavaju zdravlje probave i jačaju imunološki sustav. Redovita konzumacija može pomoći u održavanju ravnoteže crijevne flore, što smanjuje probleme poput nadutosti, zatvora i probavnih smetnji. Zdrava crijevna flora može pomoći smanjiti upale i povećati proizvodnju imunoloških stanica koje štite tijelo od bolesti. Osim toga, bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju normalnu funkciju imunološkog sustava.

Osim toga, ovo je dobar izvor proteina, vitamina i minerala, uključujući mangan, vitamin K, bakar i cink. Zanimljivo je da miso od soje sadrži sve esencijalne aminokiseline, što ga čini potpunim izvorom proteina – idealnim za vegetarijance i vegane.

Neka istraživanja također sugeriraju da konzumacija miso paste može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke i rak debelog crijeva. To se pripisuje visokim razinama izoflavona u misu, koji imaju antioksidativna svojstva i mogu pomoći u prevenciji rasta tumora. Također sadrži spoj koji se naziva genistein, koji je poznat po svom potencijalu da inhibira rast stanica raka i smanji upalne procese u tijelu.

Jedino na što trebaš obratiti pažnju jest visok udio soli u misu, pa ako paziš na unos natrija, najbolje je konzumirati ga umjereno.

Image
Foto: Shutterstock

Kako pripremiti miso?

Miso pasta je jako svestrana i lako se koristi. Najpoznatiji način je dodavanje u juhu – ali pazi, ne smije se kuhati jer visoka temperatura uništava korisne probiotike. Umjesto toga, umiješaj ga u malo tople vode i dodaj pred kraj kuhanja. Možeš ga koristiti i kao bazu za preljeve za salate, marinade za meso i povrće ili čak kao namaz na tost s avokadom. Da ti olakšamo početak, pripremili smo četiri recepta za jela koja možeš pripremiti s miso pastom.

Klasična miso juha recept

Sigurno si je barem jednom probala u restoranu ili je naručila uz sushi, ali jesi li ikad pokušala napraviti svoju miso juhu kod kuće? Ispada brže nego što misliš, a možeš je prilagoditi svom ukusu. Lagana je, puna umami okusa i gotova za manje od 10 minuta. Savršena kao predjelo ili lagani obrok kad ti treba nešto nježno za želudac!

Klasična miso juha sastojci:

  • 500 ml vode
  • 1 žlica miso paste
  • 1 komad sušene alge (npr. wakame)
  • 120 g narezanog tofua
  • 1 mladi luk, sitno nasjeckan
  • ½ žličice soja umaka (po želji)

Klasična miso juha priprema:

  1. U loncu zagrij vodu i dodaj algu, pa pusti da omekša nekoliko minuta.
  2. Dodaj tofu i kuhaj još 2-3 minute.
  3. U posebnoj posudi umiješaj miso pastu s malo tople vode da se otopi.
  4. Makni juhu s vatre, dodaj miso smjesu i dobro promiješaj.
  5. Posluži toplu juhu s mladim lukom na vrhu.

Miso preljev za salatu ili rižu recept

Postoje razni preljevi za salate, ali nijedan nije toliko bogat, aromatičan i punog okusa kao miso preljev. Savršeno balansira slano, slatko i kiselo, a uz to je i super jednostavan za pripremu. Isprobaj ga preko svježe salate, pečenog povrća ili čak riže – nećeš se razočarati!

Miso preljev za salatu ili rižu sastojci:

  • 1 žlica miso paste
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žličica meda ili javorovog sirupa
  • 1 žličica soja umaka
  • ½ žličice đumbira u prahu

Miso preljev za salatu ili rižu priprema:

  1. Sve sastojke dobro izmiješaj dok ne dobiješ glatki preljev.
  2. Prelij preko svježe salate, pečenog povrća ili čak riže.

Miso marinada za meso i povrće recept

Ako još nisi počela marinirati meso prije pečenja, ne znaš što propuštaš. Dobra marinada čini meso sočnijim, ukusnijim i punim aroma, a ova s miso pastom podiže sve na novu razinu. Isprobaj je i na povrću – patlidžani, tikvice i gljive nikad nisu bili finiji!

Miso marinada za meso i povrće sastojci:

  • 2 žlice miso paste
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan

Miso marinada za meso i povrće priprema:

  1. Sve sastojke pomiješaj u zdjeli dok ne dobiješ gustu marinadu.
  2. Utrljaj marinadu u meso (pileće, svinjetinu ili ribu) ili povrće (patlidžan, tikvice, gljive).
  3. Ostavi da odstoji najmanje 30 minuta prije pečenja, roštiljanja ili prženja.

Tost s avokadom i miso pastom recept

Fali ti ideja kako da tost s avokadom bude još ukusniji? Dodaj malo miso paste i dobit ćeš savršenu kombinaciju kremasto-slane savršenosti. Brzo, jednostavno i toliko fino da ćeš ga poželjeti jesti svaki dan!

Tost s avokadom i miso pastom sastojci:

  • 1 kriška integralnog kruha
  • ½ zrelog avokada
  • ½ žličice miso paste
  • ½ žličice limunovog soka
  • Prstohvat sezama i čilija u pahuljicama (po želji)

Tost s avokadom i miso pastom priprema:

  1. Zgnječi avokado vilicom i pomiješaj ga s miso pastom i limunovim sokom.
  2. Kruh tostiraj pa premaži avokado-miso smjesom.
  3. Po želji pospi sezamom i čili pahuljicama.