Sok od bazge odličan je napitak za vruće ljetne dane koji nas mirisom vraća u djetinjstvo, evo kako ga pripremiti

Svima omiljeni napitak iz djetinjstva, sok od bazge pripremale su naše bake, a sada je vrijeme da se u pripremi okušaš i ti

Sok od bazge odličan je napitak za vruće ljetne dane koji nas mirisom vraća u djetinjstvo, evo kako ga pripremiti

Počela je sezona bazge. Sitni bijeli cvjetići ovog stabla svima su nam dobro poznati. Prepoznati ih možemo i po karakterističnom mirisu zbog kojeg toliko volimo piti ovaj sok. Raste u Europi, istočnoj Americi i zapadnoj Aziji, a za pravilan rast i cvjetanje potrebno joj je puno sunca. Zato ćemo na mirisno cvijeće naići krajem proljeća i početkom ljeta. 

Image

Prokuhani med i bazga kad gripa napadne


Kada bereš cvijeće potrebno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Prvo i najvažnije je da ih ne bereš sa stabala koja rastu uz prometne ceste. Čestice iz ispušnih plinova automobila talože se na površini cvijeta i ne nestaju pranjem, tako da ćeš branjem takvog cvijeća pripremiti sok prepun štetnih tvari. Također, cvjetiće bi trebala brati za vrijeme sunčanog dana, ne neposredno nakon kiše. 


Samo cvijeće bazge nema značajnu nutritivnu vrijednost, ali sadrži vrijedne fitokemikalije koje mogu djelovati protuupalno, antimikrobno i antioksidativno. Neke od važnih fitokemikalija koje možemo pronaći u soku bazge su karotenoidi, fitosteroli i polifenoli. Svakodnevna konzumacija soka može nam pomoći u borbi protiv alergija koje su uzrokovane peludima, poboljšati probavu i općenito ojačati imunološki sustav. Ipak, treba obratiti pažnju na to da ovako pripremljen sok od bazge sadrži mnogo šećera te nije mudro pretjerivati u konzumaciji.

Osim od cvijeća, sok se može napraviti i od plodova bazge. No treba biti oprezna kod pripreme soka od bobica jer su one otrovne i potrebno ih je prethodno dobro skuhati. Termičkom obradom dolazi do razgradnje toksičnog spoja koji sadrže. 


Nama je ipak najdraži sok od cvjetova bazge koji su polako počeli krasiti šume i polja oko nas. Uputi se u prirodu, ponesi košaru i uberi oko 40 cvjetova bazge koji su ti potrebni za ovaj recept. Za pripremu soka ne koriste se konzervansi zbog dodatka velike količine šećera. 

Potrebno ti je:   

  • 40 cvjetova bazge, očišćeni od suhih cvjetića
  • 4 L vode
  • 2 kg šećera 
  • 3 limuna narezana na ploške


Postupak:

1. Prelij očišćene cvjetove vodom i ostavi da se namaču 24 sata.

2.  Nakon jednog dana namakanja, cvjetove procijedi kroz dvostruku gazu ili vrlo sitno cjedilo. Dodatno istisni rukama. 

3. U vodu dodaj šećer i miješaj dok se ne otopi. Dodati kriške limuna i ostavi da stoji još 12 sati.

4. Nakon 12 sati kriške limuna dobro ocijedi i izvadi iz tekućine. Tekućinu ostavi da stoji još 12 sati.

5. Sok ulij u čiste i prethodno prokuhane boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja. Sok konzumiraj odmah ili čuvaj na hladnom i tamnom mjestu. 

Prije konzumacije sok razrijedi vodom u omjeru po želji, a za dodatni užitak u čašu dodaj krišku limuna i led. Ovaj sirup možeš koristiti i kao odličan zaslađivač za ledeni čaj ili kao dodatak omiljenom koktelu.