Lungić ili svinjski file je poseban komad mesa čija priprema ne mora biti komplicirana
Sastojci
Priprema
Lungić najprije očisti od žilica i zatim ga po dužini zareži po pola, ali pazi da ga ne prerežeš do kraja. Meso stavi na dasku tako da unutrašnji dio bude okrenut prema dolje te ga batom za meso lagano istuci. Okreni ga na drugu stranu i unutrašnjost posipaj paprom i češnjakom u prahu te namaži senfom i prekrij tanko narezanom slaninom. Meso zarolaj kao palačinku i učvrsti konopcem ili čačkalicama.
Krumpire oguli i nareži na jednake dijelove. Gljive prebriši krpom pa rukama nakidaj na manje komade. Luk očisti i nareži na ploške.
U posudu za pečenje stavi malo ulja. U sredinu stavi rolani lungić, a oko njega povrće i gljive. Sve prekrij s malo maslinovog ulja, paprom, solju i češnjakom u prahu.
Sve zajedno stavi peći u pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Nakon 20 minuta posudu izvadi iz pećnice, povrće promiješaj žlicom, a lungić prelij sokovima od pečenja. Vrati posudu u pećnicu i peci još 15 minuta.
Kada je gotovo, jelo posluži vruće, a prije konzumacije svakako ukloni konopac ili čačkalice.
Savjet
Po želji na lungić i povrće dodaj začine poput ružmarina ili majčine dušice. Lungić možeš puniti i sirom ili šunkom.