Crostata s pršutom, gorgonzolom i smokvama
Priprema:
U blender dodaj brašno, maslac, šećer, malo soli i sve izmiksaj dok se od smjese ne dobiju mrvice, a zatim dodaj jaja i vodu te sve ponovno dobro promiješaj dok se svi sastojci lijepo ne povežu. Tijesto istresi na pobrašnjenu radnu površinu i malo zamijesi, a zatim ga zamotaj u vrećicu i stavi u frižider da malo odstoji. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 190 stupnjeva, te tijesto kad se ohladilo razdijeli na dva dijela i svaki razvaljaj na krug promjera 24 cm. Stavi tijesto na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Na tijesto zatim poslaži razmrvljenu gorgonzolu (oko 3 cm ruba tijesta ostavi prazno), nareži smokve, popapri i prelij s malo meda. Rubove tijesta presavij prema gore i peci oko 20-25 minuta. Na pečenu crostatu poslaži pršut i sve skupa toplo posluži.
Sastojci:
- 250g brašna
- 125g hladnog maslaca
- 1 žlićica šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 40ml hladne vode
- smokve
- 200g gorgonzole
- 150g pršuta
- 2-3 žlice meda
- malo začina