Božićni puding
Ako ste još u dvojbi koja će se slastica naći na blagdanskome stolu, podsjećamo vas na jednu posebnu slasticu koja se za božićno slavlje priprema u Engleskoj. To je božićni puding, slatki i zdravi desert, koji se poslužuje kao sastavni dio svečane božićne večere. Božićni puding sastoji se od raznovrsnoga suhog voća, nerijetko se prelije kakvim žestokim pićem i zapali. Kod serviranja može se preliti vrućom čokoladom ili flambirati. U tom slučaju puding se pokapa dvjema žlicama blago ugrijanoga konjaka, zapali se i iznosi na stol dok još gori.
Inače se ovaj desert odlično slaže s čašom sherryja. Englezi ipak uz svoj tradicionalni blagdanski kolač radije kombiniraju vrlo tamno i jako pivo. Omiljeni čaj također je poželjan uz božićni puding. Ova poslastica s grožđicama, brusnicama i bademima zasladit će blagdane, ako još niste, svakako ga kušajte upravo ovog Božića
Engleski božićni puding
Sastojci:
125 g maslaca
125 g smeđeg šećera
125 g bijelih grožđica
125 g tamnih grožđica
125 g suhih brusnica
70 g oguljenih i nasjeckanih badema
120 g pšeničnoga oštrog brašna
½ vrećice praška za pecivo
125 g krušnih mrvica
prstohvat soli
20 ml konjaka (ili liker po želji)
1 limun
3 jaja
Priprema:
Maslac pomiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu limunovu koricu, pa sve promiješajte. Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2 – 3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe u koje želite staviti puding premažite maslacem, a punite ih već ohlađenom smjesom. Nakon toga ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 45 – 60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima. Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i možete ga poslužiti za potpuni ugođaj, uz čaj kako to rade Englezi. Preporuka je da puding dodatno prelijete vrućom čokoladom.
Božićni puding
Sastojci:
200 g grožđica
100 g suhog ribiza
100 g svijetlih grožđica
100 g suhih brusnica
100 g suhih marelica
100 g suhih smokvi
50 g kandirane narančine kore
2 žlice ruma
200 ml tamnog piva
1 limun
1 naranča
1 jabuka
200 g maslaca
200 g smeđeg šećera
3 jaja
100 g brašna
prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta u prahu
½ žličice đumbira u prahu
½ žličice muškatnog oraščića
200 g krušnih mrvica
100 g nasjeckanih badema
rum ili rakija za prelijevanje
Priprema:
Grožđice, ribiz, brusnice, narezane smokve, marelice, kandiranu narančinu koru, naribanu koricu limuna i naranče stavite u posudu. Prelijte mješavinom piva, ruma, ocijeđenoga limunovog i narančinog soka , te ostavite da se namače preko noći. Namočenom suhom voću dodajte naribanu jabuku. Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke, snijeg od bjelanjaka, zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo, cimetom, đumbirom, klinčićem, muškatnim oraščićem i soli. Lagano kuhačom umiješajte krušne mrvice, bademe i voće zajedno s tekućinom. Okrugle posude za puding namažite maslacem i u njih rasporedite smjesu tako da ostane prazan 1 cm do ruba. Svaku posudu prekrijte papirom za pečenje pa zatim folijom i dobro svežite špagom. Posude stavite u lonac za kuhanje na pari, ulijte vode tako da ¾ posude bude uronjeno u vodu. Poklopite lonac i tako kuhajte 6 sati, katkad provjerite i nadolijte vode. Puding pustite da se ohladi,pa izvadite iz posude. Prelijte ga rakijom i omotajte papirom i folijom. Tako pripremljen može u hladnjaku čekati Božić najmanje 4 tjedna. Na Božić stavite puding da se pari 2 sata. Prije posluživanja topao puding prelijte s nekoliko žlica rakije i zapalite. Božićni p