Torta Caprese
Ako se neka torta mora naći za vašim blagdanskim stolom ovoga Božića, onda je to svakako tradicionalna talijanska poslastica koja se priprema od čokolade i badema ili oraha, a bez brašna. Jedna je od najpoznatijih talijanskih torti, prefina i sočna, idealna za predstojeće blagdane. Prednost joj je i jednostavna priprema. Caprese torta ime je dobila prema otočiću Capriju odakle potječe, a uz njezin se nastanak vežu čak i legende.
Jedna legenda spominje austrijsku princezu koja je bila udana za napuljskoga kralja. Princeza je od talijanskih kuhara zatražila da joj naprave poznatu Sacher tortu, a kako oni nisu bili upoznati s tim receptom, napravili su svoju inačicu čokoladne torte s bademima koji se u Napulju često upotrebljavaju. Druga legedna spominje talijanskog slastičara koji je 1920-tih godina u svojoj slastičarnici turistima pripremao čokoladnu tortu te je u originalni recept slučajno zaboravio dodati brašno. U tome i jest najveća tajna ove torte koja je osvojila svakog tko ju je kušao – u njoj nema tradicionalnoga bijelog brašna. Zamijenilo ga je bademovo brašno, odnosno, mljeveni bademi.
Sastojci:
5 jaja
200 g šećera
2 vanilijina šećera
200 g maslaca sobne temperature
200 g čokolade za kuhanje
100 g badema
100 g oraha
100 g lješnjaka
1 žlica ruma
½ žličice cimeta
naribana korica ½ naranče
Priprema:
Lješnjake, bademe i orahe usitnite u blenderu i ostavite sa strane. Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari ili na laganoj vatri pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijinom šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu. Još jednom kratko sve izmiksajte pa dodajte usitnjene orašaste plodove, cimet, rum i naribanu narančinu koricu naranče. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Božićnu tortu pecite 50 minuta na temperaturi od 170 °C. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja bogato je pospite šećerom u prahu.