Gastro
Gastro

Slatko za blagdane: Caprese torta i božićni puding

Slatko za blagdane: Caprese torta i božićni puding
Isprobajte ove recepte u danima koji nam predstoje

U očekivanju najljepšega obiteljskog blagdana, Božića, polako počinju i pripreme za božićnu gozbu. Razmišljate li o kolaču kojim biste iznenadili obitelj i goste za božićne blagdane? Zašto ne biste isprobali neke od ovih klasičnih deserata...  

Torta Caprese

Ako se neka torta mora naći za vašim blagdanskim stolom ovoga Božića, onda je to svakako tradicionalna talijanska poslastica koja se priprema od čokolade i badema ili oraha, a bez brašna. Jedna je od najpoznatijih talijanskih torti, prefina i sočna, idealna za predstojeće blagdane. Prednost joj je i jednostavna priprema. Caprese torta ime je dobila prema otočiću Capriju odakle potječe, a uz njezin se nastanak vežu čak i legende. Jedna legenda spominje austrijsku princezu koja je bila udana za napuljskoga kralja. Princeza je od talijanskih kuhara zatražila da joj naprave poznatu Sacher tortu, a kako oni nisu bili upoznati s tim receptom, napravili su svoju inačicu čokoladne torte s bademima koji se u Napulju često upotrebljavaju. Druga legedna spominje talijanskog slastičara koji je 1920-tih godina u svojoj slastičarnici turistima pripremao čokoladnu tortu te je u originalni recept slučajno zaboravio dodati brašno. U tome i jest najveća tajna ove torte koja je osvojila svakog tko ju je kušao – u njoj nema tradicionalnoga bijelog brašna. Zamijenilo ga je bademovo brašno, odnosno, mljeveni bademi.    

Sastojci: 5 jaja 200 g šećera 2 vanilijina šećera 200 g maslaca sobne temperature 200 g čokolade za kuhanje 100 g badema 100 g oraha 100 g lješnjaka 1 žlica ruma ½ žličice cimeta naribana korica ½ naranče Priprema: Lješnjake, bademe i orahe usitnite u blenderu i ostavite sa strane. Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari ili na laganoj vatri pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijinom šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu. Još jednom kratko sve izmiksajte pa dodajte usitnjene orašaste plodove, cimet, rum i naribanu narančinu koricu naranče. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Božićnu tortu pecite 50 minuta na temperaturi od 170 °C. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja bogato je pospite šećerom u prahu.

Božićni puding

Ako ste još u dvojbi koja će se slastica naći na blagdanskome stolu, podsjećamo vas na jednu posebnu slasticu koja se za božićno slavlje priprema u Engleskoj. To je božićni puding, slatki i zdravi desert, koji se poslužuje kao sastavni dio svečane božićne večere. Božićni puding sastoji se od raznovrsnoga suhog voća, nerijetko se prelije kakvim žestokim pićem i zapali. Kod serviranja može se preliti vrućom čokoladom ili flambirati. U tom slučaju puding se pokapa dvjema žlicama blago ugrijanoga konjaka, zapali se i iznosi na stol dok još gori. Inače se ovaj desert odlično slaže s čašom sherryja. Englezi ipak uz svoj tradicionalni blagdanski kolač radije kombiniraju vrlo tamno i jako pivo. Omiljeni čaj također je poželjan uz božićni puding. Ova poslastica s grožđicama, brusnicama i bademima zasladit će blagdane, ako još niste, svakako ga kušajte upravo ovog Božića

  Engleski božićni puding Sastojci: 125 g maslaca 125 g smeđeg šećera 125 g bijelih grožđica 125 g tamnih grožđica 125 g suhih brusnica 70 g oguljenih i nasjeckanih badema 120 g pšeničnoga oštrog brašna ½ vrećice praška za pecivo   125 g krušnih mrvica prstohvat soli 20 ml konjaka (ili liker po želji) 1 limun 3 jaja Priprema: Maslac pomiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu limunovu koricu, pa sve promiješajte. Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2 – 3 sata na hladnom mjestu. Kalupe u koje želite staviti puding premažite maslacem, a punite ih već ohlađenom smjesom. Nakon toga ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 45 – 60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima. Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i možete ga poslužiti za potpuni ugođaj, uz čaj kako to rade Englezi. Preporuka je da puding dodatno prelijete vrućom čokoladom. Božićni puding Sastojci: 200 g grožđica 100 g suhog ribiza 100 g svijetlih grožđica 100 g suhih brusnica 100 g suhih marelica 100 g suhih smokvi 50 g kandirane narančine kore 2 žlice ruma 200 ml tamnog piva 1 limun 1 naranča 1 jabuka 200 g maslaca 200 g smeđeg šećera 3 jaja 100 g brašna prstohvat soli 1 žličica praška za pecivo 1 žličica cimeta u prahu ½ žličice đumbira u prahu ½ žličice muškatnog oraščića 200 g krušnih mrvica 100 g nasjeckanih badema rum ili rakija za prelijevanje Priprema: Grožđice, ribiz, brusnice, narezane smokve, marelice, kandiranu narančinu koru, naribanu koricu limuna i naranče stavite u posudu. Prelijte mješavinom piva, ruma, ocijeđenoga limunovog i narančinog soka , te ostavite da se namače preko noći. Namočenom suhom voću dodajte naribanu jabuku. Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke, snijeg od bjelanjaka, zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo, cimetom, đumbirom, klinčićem, muškatnim oraščićem i soli. Lagano kuhačom umiješajte krušne mrvice, bademe i voće zajedno s tekućinom. Okrugle posude za puding namažite maslacem i u njih rasporedite smjesu tako da ostane prazan 1 cm do ruba. Svaku posudu prekrijte papirom za pečenje pa zatim folijom i dobro svežite špagom. Posude stavite u lonac za kuhanje na pari, ulijte vode tako da ¾ posude bude uronjeno u vodu. Poklopite lonac i tako kuhajte 6 sati, katkad provjerite i nadolijte vode. Puding pustite da se ohladi,pa izvadite iz posude. Prelijte ga rakijom i omotajte papirom i folijom. Tako pripremljen može u hladnjaku čekati Božić najmanje 4 tjedna. Na Božić stavite puding da se pari 2 sata. Prije posluživanja topao puding prelijte s nekoliko žlica rakije i zapalite.  Božićni p