Slasni i jednostavni recepti s kestenima!

Namirnica koju možete spremiti na razne načine. Evo nekih ideja!

Slasni i jednostavni recepti s kestenima!

Krem juha od kestena i gljiva

Sastojci:

½ svježih kestena
120 g šampinjona
60 g shiitake gljiva, bez stabljike
2 žlice nesoljenog maslaca
1 žlica maslinovog ulja
Sol i papar
1 mali luk, nasjeckan
1 češanj češnjaka, nasjeckan
Malo timijana
1,2 l pilećeg temeljca
4 dcl vode
1 dcl vrhnja za kuhanje

Način rada:

Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu i u njoj ispecite kestene koje ste prije toga jače zarezali po širini. Nakon što ste ih ispekli, očistite ih. Odvojite dva šampinjona i dvije shiitake gljive, a ostale grubo nasjeckajte. Zagrijte jednu žlicu maslaca i maslinovog ulja na tavi, dodajte nasjeckane gljive, te sol i papar. Pirjajte ih tako dugo dok ne posmeđe (oko pet minuta) na vatri srednje jačine. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i timijan. Sve skupa pirjajte na laganoj vatri dok luk ne postane mekan i proziran (oko osam minuta).

Odvojite četiri kestena, a sve ostale dodajte gljivama, te sve pirjajte tako dugo dok ne pozlate (oko pet minuta). Nakon toga dodajte temeljac i vodu, pojačajte vatru da čim brže zavije. Sve kuhajte kojih sat vremena, tako dugo dok se kesteni ne počnu raspadati. Maknite timijan iz juhe i ostavite ju da se malo ohladi. Ocjedite juhu kroz gusto cjedilo, a krute stvari iz juhe pretvorite u kašu štapnim mikserom. Kašu od kestena i gljiva natrag vratite u juhu u kojoj se sve kuhalo, te dobro pomiješajte. Ponovno posolite i popaprite prema potrebi.

Odvojena četiri kestena i četiri gljive narežite na komadiće. Žlicu maslaca zagrijte u tavici, te prepržite nasjeckane kestene i gljive (oko četiri minute). Kesteni moraju postati hrskavi, a gljive dobiti smeđu boju.
Prije samog posluživanja zagrijte juhu, kada zavrije dodajte vrhnje za kuhanje, te pričekajte da ponovno zavrije, te nakon toga maknite s vatre. Kada juhu poslužite u posudice, dodajte prepržene gljive i kestene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/7