Slasni i jednostavni recepti s kestenima!

Namirnica koju možete spremiti na razne načine. Evo nekih ideja!

Slasni i jednostavni recepti s kestenima!

Jesen je stigla.. Priznajte, tko ne voli kestene? Zato vam i donosimo nekoliko odličnih recepata upravo s tom namirnicom. Kesten se u našim krajevima obično jede kuhan ili pečen na žaru, međutim, od ove namirnice moguće je spremiti odlična jela koja će oduševiti sve vaše ukućane.

Da se podsjetimo, kesten je plod crvenkasto-smeđe boje. Iako se dosta teško probavlja zbog svojih sastojaka, mnogima je omiljena namirnica u vrijeme jeseni. Od svih orašastih plodova jedini sadrži vitamin C, a bogat je i mineralima, kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, sumporom... Može se koristiti u pripremi raznih jela, deserta te pripremi kolača.

Izvor: allrecipes.co.uk
foodnetwork.co.uk
Foto: Freedigitalphotos.net

Krem juha od kestena i gljiva

Sastojci:

½ svježih kestena
120 g šampinjona
60 g shiitake gljiva, bez stabljike
2 žlice nesoljenog maslaca
1 žlica maslinovog ulja
Sol i papar
1 mali luk, nasjeckan
1 češanj češnjaka, nasjeckan
Malo timijana
1,2 l pilećeg temeljca
4 dcl vode
1 dcl vrhnja za kuhanje

Način rada:

Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu i u njoj ispecite kestene koje ste prije toga jače zarezali po širini. Nakon što ste ih ispekli, očistite ih. Odvojite dva šampinjona i dvije shiitake gljive, a ostale grubo nasjeckajte. Zagrijte jednu žlicu maslaca i maslinovog ulja na tavi, dodajte nasjeckane gljive, te sol i papar. Pirjajte ih tako dugo dok ne posmeđe (oko pet minuta) na vatri srednje jačine. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i timijan. Sve skupa pirjajte na laganoj vatri dok luk ne postane mekan i proziran (oko osam minuta).

Odvojite četiri kestena, a sve ostale dodajte gljivama, te sve pirjajte tako dugo dok ne pozlate (oko pet minuta). Nakon toga dodajte temeljac i vodu, pojačajte vatru da čim brže zavije. Sve kuhajte kojih sat vremena, tako dugo dok se kesteni ne počnu raspadati. Maknite timijan iz juhe i ostavite ju da se malo ohladi. Ocjedite juhu kroz gusto cjedilo, a krute stvari iz juhe pretvorite u kašu štapnim mikserom. Kašu od kestena i gljiva natrag vratite u juhu u kojoj se sve kuhalo, te dobro pomiješajte. Ponovno posolite i popaprite prema potrebi.

Odvojena četiri kestena i četiri gljive narežite na komadiće. Žlicu maslaca zagrijte u tavici, te prepržite nasjeckane kestene i gljive (oko četiri minute). Kesteni moraju postati hrskavi, a gljive dobiti smeđu boju.
Prije samog posluživanja zagrijte juhu, kada zavrije dodajte vrhnje za kuhanje, te pričekajte da ponovno zavrije, te nakon toga maknite s vatre. Kada juhu poslužite u posudice, dodajte prepržene gljive i kestene.

Prokulice s kestenima

Sastojci:

1 kg malih, svježih prokulica
100 g pancete, narezane na kockice
225 g kestena
sol i mljeveni papar

Način rada:

Pripremite prokulice tako da ih prerežete na pola.
Zagrijte vodu u velikoj posudi i stavite kuhati prokulice. Ostavite ih 2-3 minute u vodi da budu i dalje hrskave. Dobro ih ocijedite i ostavite barem dva sata na hladnom mjestu prije spremanja. U woku ili tavi popržite pancetu i dodajte malo puknute kestene na par minuta. Izvadite iz tave i stavite sa strane. U istu tavu dodajte prokulice i miješajući ih pržite 2-3 minute. Začinite solju i paprom. Vratite kestene i pancetu u tavu, sve zajedno ostavite još nekoliko minuta te poslužite.

Zapečeni kruh s kestenima i pancetom

Sastojci:

6 žlica maslaca
240 g pancete, izrezane na kockice
2 velika luka, sitno nasjeckana
2 mrkve, oguljene i sitno nasjeckane
3 stabljike celera, sitno nasjeckane
2 žlice svježeg ružmarina, sitno nasjeckano
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
240 g pečenih i oguljenih kestena
par listova svježeg peršina
dva dana star kruh, vrsta po želji, narezan na male kockice
2/3 šalice parmezana
1 šalice jušnog temeljca
sol i svježe mljeveni papar
2 jaja

Način rada:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Rastopite 2 žlice maslaca na tavi, a isto toliko maslaca lagano razmažite po tepsiji u kojoj ćete peći. U tavu dodajte pancete dok ne postane hrskava i zatim izvadite i stavite sa strane. Otopite ostatak maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, celer, mrkvu, ružmarin i češnjak. Pecite oko desetak minuta, a zatim lagano umiješajte kesten i peršin.

Sve to prebacite u zdjelu zajedno s pancetom te dodajte parmezan i kruh. Smjesi dodajte šalicu jušnog temeljca, jaja te sol i papar. 
Stavite u tepsiju sve zajedno, pokrijte folijom i pecite oko 30 minuta. Zatim maknite foliju i pecite još 15 minuta dok se ne zapeče. Poslužite!

Čokoladna kestenjasta torta

Sastojci:

Za tortu
100 g maslaca
200 g tamne čokolade
100 g kesten pirea
100 g smeđeg šećera
50 g šećera u prahu
4 jaja
Za kremu od kestena:
250 ml slatkog vrhnja
100 g kesten pirea

Način rada:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za tortu premažite maslacem.
Na pari otopite čokoladu i maslac. U posebnoj posudi izmiješajte kesten pire, smeđi šećer i žumanjke dok se ne zgusne. U čistu posudu umutite bjelanjke i lagano dodajte šećer u prahu. Smjesi od žumanjaka dodajte čokoladu i promiješajte te na kraju dodajte smjesu od bjelanjaka te sasvim lagano miješajte da se sve ujednači. Ulijte u kalup za tortu i pecite 35-40 minuta. Za kremu promiješajte slatkog vrhnje i kesten pire te stavite na tortu kada je pečena i malo ohlađena.

Mrkva s kestenima

Sastojci:

300 g svježih kestena
2 žlice biljnog ulja
3 mrkve, oguljene i narezane
3-4 grančice svježeg timijana
sol i svježe mljeveni papar

Način rada:

Zarežite kestene po sredini vrhom noža. Stavite u lonac vodu da zavrije, unutra kestene i dodajte žlicu ulja (to će pomoći da se lakše ogule) i kuhajte 10 minuta. Ogulite kestene kada su još topli. Zagrijte preostalo ulje u tavi, dodajte kestene i mrkvu i miješajte te ostavite pet minuta dok kestene ne postanu zlatno-smeđi. Pospite s 100 ml vode i dodajte svježi timijan. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta povremeno miješajući. Dodajte još vode ako bude potrebno. Jelo je gotova kada je mrkva kuhana. Začinite solju i paprom. Ocijedite ako je potrebno i možete poslužiti.

Pečeno pile s kestenima

Sastojci:

900 g kestena
450 g maslaca
320 g mljevenog luka
250 g mljevenog celera
krušne mrvice
žličica majčine dušice
žličica mažurana
žličica ružmarina
1 pile (težina po želji)
sol i svježe mljeveni papar

Način rada:

Zarežite kestene po sredini vrhom noža. Kuhajte prekrivene vodom otprilike 5-10 minuta. Dok su još topli, ogulite ih i prokuhajte još barem 20 minuta. Ocijedite i grubo nasjeckajte. Za pripremu nadjeva rastopite maslac u tavi. Umiješajte celer i luk te dinstajte dok ne omekša. Tome dodajte krušne mrvice i kesten. Dodajte mažuran i ružmarin. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pile posolite, a nadjev raspodjelite po piletini i oko nje. Pecite u zagrijanoj pećnici. Kada je gotovo, ostavite da odstoji barem 20 minuta te zatim poslužite.