"Galette je jednostavna otvorena pita koja moze biti slana ili slatka, ovisno o punjenju. Moze se izraditi i od bezglutenskog brašna, bez jaja te tako zadovoljiti različite ljude i njihvoe preferencije", objasnila nam je gastro blogerica Ivana Perić Rabhi s kojom smo radili ukusni galette od gljiva.
"Obično se radi od prhkog tijesta , a ono sadrži samo tri sastojka. Brašno, maslac i voda. Ovisno o punjenju u tijesto možete dodati sol ili šećer u prahu", dodala je Ivana te objasnila da smo ovaj put napravili galette koji je odličan i za vegane.
"U ovom slučaju mi smo napravili veganski galette jer je i maslac za tijesto biljnog podrijetla. Za punjenje sam se potrudila pa napravila umak od gljiva te tako pojačala okus. Shiitake gljive uz umak od gljiva su vrlo sočne i definitivno nije suho. Po želji možete dodati naribani dimljeni tofu kako bi bio još zasitniji, iako je i ovako prilično zasitan. Vrlo se lako priprema te je odličan za brze večere", zaključila je Ivana.
U nastavku pronađi recept, a kako Ivana sprema ovaj ukusan galette pogledaj u videu.
Galette od gljiva
Sastojci:
100 g shiitake gljiva
Za umak:
30 g suhih vrganja
1 luk
2 češnja češnjaka
600 ml povrtnog temeljca
1 žličica senfa
1 žlica soja sosa
1 žlica tamarija
60 ml crnog vina
4 žlice kukuruznog škroba
2 žlice maslinovog ulja
timijan
ružmarin
Prhko tijesto za pite (brašno,maslac i voda)
Priprema:
Suhe vrganje staviti u vodu, prokuhati i ostaviti da se namaču. Ugrijati tavu, narezati luk i češnjak, u tavu staviti maslinovo ulje, zatim luk, kad požuti dodati češnjak, zatim dodati začine tamari umak i soja umak,. Podliti vinom te čekati da ispari uz povremeno miješanje. Kad se reduciralo, dodajte vrganje i povrtnu juhu. Kuhajte 20 min.
Umiješajte senf. Zatim razmutite kukuruzni škrob u malo hladne vode i umiješajte dok se sve ne zgusne. Kratko kuhajte. Na kraju izmiksajte štapnim mixerom. Umak bi trebao biti gust, gotovo kremast.
U tavi s nekoliko kapi maslinova ulja popržite narezane shiitake gljive i to samo na 2-3 minute.
Razvaljajte tijesto na okruglo promjera 28 cm. U sredini stavite shiitake, zatim umak i zamotajte sa strane pazeći da to učinite brzo kako umak ne bi iscurio. Stavite peći na pola sata na 200 C. Ukrasite sitno narezanim mladim lukom ili peršinom.