Juha od kestena i cvjetače
Priprema:
1. Prepolovi ksetne, smjesti ih u lonac, prekrij s vodom i pusti da voda zavrije. Polako kuhaj 15-20 minuta dok se ljuskica kestena ne počinje odvajati. Procijedi kestene i dok su još topli, makni im ljuskicu i ostavi oguljene kestene sa strane.
2. Zagrij ulje u loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj narezani porluk i usitnjeni češnjak, miješaj čest 4-5 minuta dok poriluk ne omeka. Dodaj cvjetove cvjetače i kuhaj , miješaući oko 3 minute. Dodaj vodu, prekrij poklopcem i pusti neka zavrije. Smanji vatru, poklopac lagano odmakni na pola i pusti da se kuha oko 20 minuta ili dok cvjetača u potpunosti ne omekša.
3. Ugrubo nasjeckaj 1/2 šalice kestena. Ostatak kestena dodaj u lonac juhe i sve zajedno kuhaj oko 2 minute. Sa štapnim mikserom izblendaj juhu dok ne postane glatka smejsa. Dodaj sol, papapr i začine po želji i na samom kraju dodaj preostale usitnjene kestene i malo grčkog jogurta ili vrhnja, a po želji dodaj i dvopek.
Sastojci:
- 500 g kestena
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 poriluka
- 3 režnja češnjaka
- 500 g cvjetače (1 srednja cvjetača)
- 6 šalica vode
- grčki jogurt ili kiselo vrhnje
- dvopek (po želji)