Sezona kestena: Juha, rižoto i kolač s najfinijom jesenskom poslasticom

Pronašle smo tri slasna recepta s kestenima u kojima možeš uživati ove jeseni

Sezona kestena: Juha, rižoto i kolač s najfinijom jesenskom poslasticom

Kesteni se najčešće povezuju s blagdanskim vremenom i prženjem na otvorenoj vatri, ali postoji toliko puno više recepata koji uključuju ove jesenske plodove. 

Sa svojim slatkastim zemljanim okusom, kesteni su savršen dodatak širokom rasponu sastojaka, uključujući sve, od voća i povrća do čokolade ili mesa. Na primjer, čokoladni kolač s kestenima uvijek je savršen jesenski izbor, baš kao i kremasti rižoto s kestenima.

Sezona kestena je kratka, ali uvijek ih možeš skuhati, napraviti pire i pospremiti u zamrzivač. Budući da kestene obožavamo u bilo kojem obliku, pronašle smo tri recepta u kojima možeš uživati ove jeseni.

Image

Fine slastice s kestenima za tmurne jesenske dane

Juha od kestena i cvjetače


Priprema:

1. Prepolovi ksetne, smjesti ih u lonac, prekrij s vodom i pusti da voda zavrije. Polako kuhaj 15-20 minuta dok se ljuskica kestena ne počinje odvajati. Procijedi kestene i dok su još topli, makni im ljuskicu i ostavi oguljene kestene sa strane.

2. Zagrij ulje u loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj narezani porluk i usitnjeni češnjak, miješaj čest 4-5 minuta dok poriluk ne omeka. Dodaj cvjetove cvjetače i kuhaj , miješaući oko 3 minute. Dodaj vodu, prekrij poklopcem i pusti neka zavrije. Smanji vatru, poklopac lagano odmakni na pola i pusti da se kuha oko 20 minuta ili dok cvjetača u potpunosti ne omekša.

3. Ugrubo nasjeckaj 1/2 šalice kestena. Ostatak kestena dodaj u lonac juhe i sve zajedno kuhaj oko 2 minute. Sa štapnim mikserom izblendaj juhu dok ne postane glatka smejsa. Dodaj sol, papapr i začine po želji i na samom kraju dodaj preostale usitnjene kestene i malo grčkog jogurta ili vrhnja, a po želji dodaj i dvopek. 

Sastojci:

  • 500 g kestena
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 poriluka
  • 3 režnja češnjaka
  • 500 g cvjetače (1 srednja cvjetača)
  • 6 šalica vode
  • grčki jogurt ili kiselo vrhnje
  • dvopek (po želji)

Rižoto s kestenima i slaninom


Priprema:

1. Kuhane i oguljene kestene stavi u blender, dodaj par velikih žlica vode, sol, papar i naribani sir te sve zajedno izblendaj dok ne dobiješ glatku smjesu. 

2. Sitno nasjeckani luk stavi na malo maslinovog ulja. Nakon par minuta, dodaj slaninu, sve zajedno promiješaj te dodaj riću. Polako dodavaj crno vino i vodu. Nakon toga dodaj i kremu od kestena i miješaj po potrebi. Začini po želji i na kraju dodaj još sira po želji.

Sastojci:

  • 200 g riže za rižoto
  • 200 g kuhanih i oguljenih kestena
  • 75 g slanine
  • 50 g naribanog sira (Grana Padano ili parmezan)
  • 1 luk
  • 500 ml vode
  • malo crnog vina
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar

Čokoladni kolač s kestenima


Priprema:

1.
1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva i stavi peći kestene koje si prethodno zarezala s nožem. Peci 20-30 minuta.

2. Oguli kestene i stavi ih ohuljene u dublju tavvu te dodaj vode.

3. Kuhaj i miješaj na jakoj vatri sve dok kesteni ne omekšaju, oko 15 minuta. 

4. Stavi sve u blender i bledndaj dok ne dobiješ glatku smjesu. 

Sastojci:

  • 225 g tamne čokolade
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • 435 g pirea od kestena
  • 2 žlice ruma
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • pola šalice šećer
  • šećer u prahu po želji

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i namasti kalup za kolač.

2. Ugrubo usitni čokoladu i otopi je u mikrovalnoj ili na pari i stavi sa strane. 

3. Odvoji žumanjke od bjelanjaka i dobro izmiješaj bjelanjke. Dodaj prstohvat soli.

4. U drugoj zdjeli pomiješaj maslac zajedno s pireom od kestena i šećerom.

5. Polako dodavaj žumanke, rum, ekstrakt od vanilije i čokoladu.

6. U smjesu s kestenom polako dodavaj bjelanjke i na kraju sve zajedno prelij u kalup i peci 40-50 minuta. 

Za kesten pire:

  • kesteni (oko 900 g)
  • 3 šalice vode (oko 720 ml)