Palačinke od mladog luka
Sastojci za umakPriprema:
1. Pripremi umak na način da sve sastojke dobro pomiješaš u zdjeli. Ostavi sa strane.
2. Pomiješaj brašno i sol u velikoj zdjeli. Dodaj vruću vodu i sa špatulom pomiješaj. Zatim rukama izmijesi tijesto. Pobrašni svoju radnu površinu i valjaj tijesto 6-8 minuta (dodaj još brašna ako je potrebno) dok ne postane glatko. Prekrij s papirom za pečenje i pusti da miruje 45 minuta.
3. Nakon 45 minuta, izvaljaj tijesto u duguljast valjak i zatim prereži na 8 dijelova. Svaki od tih dijelova izvaljaj na oko 12-14 cm promjera. Kistićem premaži ulje i dodaj ustnjeni mladi luk i prstohvat soli. Nakon toga zarolaj izvaljano tijesto u oblik cigarete i zarolaš u obliku pužića. Rukama i valjkom pritisni tijelo kako bi dobila palačinke promjera 12-14 cm. Ponavljaj proces s ostatkom tijesta.
4. Zagrij ulje u tavici na srednje jakoj vatri. Dodaj palačinku i kuhaj 4-5 minuta sa svake strane ili do ne porpimi zlatno-smeđu boju. Ostavi je sa strane na pokreivenom tanjuru kako bi zadržala toplinu. Ponavljaj proces s ostalim palačinkama. Po želji nareži palačinke u trokutiće i posluži s umakom.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 170 ml kipuće vode
- 1 žličica soli
- 1 šalica od 2dcl nasjekanog mladog luka
- biljno ulje
:
- 4 žlice soja sosa
- 2 žlice vinskog octa
- 3 žlice sitno nasjeckanog mladog luka
- 1 žličica sezamovog ulja
- pola režnja nasjeckanog češnjaka