Gastro
Gastro

Sezona je jagoda: 10 slatkih recepata

Sezona je jagoda: 10 slatkih recepata
Ukusne i osvježavajuće

Ovih dana u fokusu svih sladokusaca su sočne i slatke jagode koje su odličan izbor za pripremu raznih kolača i drugih slastica.   Jagode pripadaju bobičastom voću, a njihova ljekovitost poznata je još od davnih vremena. Osim samih plodova, može se koristiti i lišće od jagode od kojeg se sprema čaj koji pomaže kod mnogih tegoba.   Jagode su dobre za čišćenje organizma jer potiču detoksikaciju, a posjeduju i svojstva analgetika, djeluju protuupalno i antibakterijski. Sadrže obilje C i A vitamina, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Najbolje ih je jesti svježe.   Iako su jagode toliko ukusne da se mogu jesti i same ili pak kao dodatak voćnoj salati, isto tako postoji i mnoštvo finih i osvježavajućih recepata s jagodama koje uistinu vrijedi isprobati ovih dana dok još traje njihova sezona.

Foto: Unsplash

Tiramisu s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 12) 2 žumanjka50 g šećera u prahu500 g mascarpone sira250 ml slatkog vrhnja250 g jagodavrećica vanilin šećera300 g keksa sa maslacemšaka sjeckanih badema Postupak pripreme Žumanjke izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuha na pari oko 10 minuta dok se ne zgusne. Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti. Posebno umutiti slatko vrhnje te dodati prethodnoj smjesi i ponovo umutiti mikserom.Kekse staviti u vrećicu, i izmrviti, a bademe isjeckati na sitne komadićeJagode narežite na ploške i posipajte ih vanilin šećerom. Na dno čaše izlijte malo kreme, zatim na nju poredajte zašećerene jagode. Pospite ih keksima i bademima te ponovite još jedan red sira, jagoda i keksa. Na vrh stavite kremu od sira i ukrasite manjim komadima jagoda i bademima. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

Čokoladni tart s jagodama

Sastojci:   jedno pakiranje čokoladnih keksa (Oreo ili Moto) 150 g maslaca 300 ml slatkog vrhnja 300 g tamne čokolade 300 g jagoda   Priprema:   Za podlogu samljeti kekse i pomiješati sa prethodno otopljenim maslacem. Sjediniti smjesu te prebaciti u kalup za pite i lagano utisnuti prstima. Ostaviti u hladnjaku da se stvrdne. Čokoladu natrgati i prelijati zagrijanim slatkim vrhnjem. Miješati dok se čokolada ne otopi. Čokoladni ganache prelijati preko podloge i ukrasiti jagodama.

Voćna torta s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 6) 4 jaja8 žlica šećera8 žlica brašnaprašak za pecivo (na vrhu noža) Postupak pripreme 1. Umutiti jaja sa šećerom da smjesa postane pjenasta.2. Kada umutimo smjesu polako dodajemo 8 žlica brašna i prašak za pecivo i to lagano umutimo.3. Kada smo smjesu umutili izlijemo je u namašćeni i pobrašnjeni lim za kolače.4.Pečemo tortu 15 minuta na 200 stupnjeva5.Kada je torta pečena i ohlađena dodamo jagode (ili drugo voće po želji) i ukrasimo je šlagom

Veganski desert s jagodama

Sastojci:   100 ml bademovog mlijeka 2 žlice mlijeka od kokosa 2 žlice zaslađivača po želji 1 šalica jagoda 1 žličica gustina Priprema:   Jagode očistiti i narezati na komadiće te sve skupa staviti u blender i miksati. Nakon toga, smjesu iz blendera prebaciti u posudu i lagano zagrijavati na vatri. Dodati malo gustina kako bi se smjesa pretvorila u puding. Ostaviti da se dobro ohladi i prije posluživanja ukrasiti listićima mente ili ribanom čokoladom.

Rolice sa jagodama

Sastojci (Broj osoba: 4) 7 šnita bijeloga kruha2 jaja3 velike žlice mlijeka1 šalice šećera1 žlica cimeta100 grama maslacaNutella100 grama jagoda Postupak pripreme 1. Šnitama kruha pažljivo odstranite koricu. Rukama ih utisnite tako da se ne mrve. Premažite ih po cijeloj površini tankim slojem Nutelle ili namaza po želji.2. Jagode operite u hladnoj vodi, ocijedite i dobro osušite. Izrežite ih na kocke. Poslažite ih po svakoj šniti kruha koliko stane uz rub.3. Pažljivo zarolajte šnitu sa jagodama da dobijete rolicu. Ponovite postupak sa preostalim kruhom i jagodama.4. U dubljoj posudi, pomiješajte jaja i mlijeko i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.5. U drugoj posudi, pomiješajte šećer i cimet.6. Na tavi otopite maslac. Svaku rolicu umočite u mješavinu jaja i mlijeka i položite na tavu, tako da je preklop sa donje strane. Kada dobije zlatnu boju, okrenite ga i zapecite sa drugih strana. Ponovite postupak sa svim rolicama.7. Redoslijedom kako ih vadite iz tave, uvaljajte ih sa svih strana u mješavinu šećera i cimeta.8. Poslužite vruće uz svježe jagode.

Čokoladni mousse s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 6) 5 jaja200 g čokolade100 g šećera2 vanilin šećerajagode125 ml vrhnja za šlag4 žličice jake filtrirane kave Postupak pripreme Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Čokoladu razlomite i otopite na pari. Izmiksajte bjelanjke sa 100 g šećera, a u drugoj posudi istucite vrhnje. Pjenasto izmiksajte vanilin šećer i žumanjke te s pjenjačom umiješajte procijeđenu kavu, zatim otopinu čokolade i na kraju šlag.Mousse raspodijelite po čašama i stavite u hladnjak da se stisne. Dekorirajte kakaom, šlagom i jagodama. 

Pita s jagodama

 Sastojci za prhko tijesto:   250 g brašna pola vrećice praška za pecivo 2 jaja 150 g maslaca 80 g smeđeg šećera 150 g mljevenih badema   Nadjev:   400 g jagoda 2 žlice sirupa od agave 1 vanilin šećer 2 žlice gustina   listići badema za ukrašavanje    Priprema:   Zamijesiti tijesto i utisnuti na dno okruglog kalupa premazanog maslacem ili obloženog pek papirom, a manji dio tijesta ostaviti sa strane. Jagode pomiješati sa sladilom, vanilin šećerom i gustinom te staviti na tijesto. Posipati ostatkom tijesta i listićima badema. Peći u pećnici na 170 stupnjeva. Poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Zdravi kolač od jagoda i zobenih pahuljica

Sastojci:   1.5 šalica brašna od zobi 1/2 šalice brašna od badema 1 šalica zobenih pahuljica 1 žlica chia sjemenki 1 žličica praška za pecivo malo cimeta prstohvat soli 2 žlice kokosovog ulja 2 žlice sladila po želji 1 vanilin šećer   Nadjev:   2 šalice svježih jagoda sladilo po želji 1 žličica vanilin šećera malo limunove korice     Priprema:   Pomiješati chia sjemenke s vodom te ostaviti sa strane dok ne nabubri. Pomiješati sve suhe sastojke za tijesto u jednoj posudi, a u drugoj kokosovo ulje, zaslađivač, chia sjemenke i vanilin šećer. Spojiti smjese i dobro ih promiješati. TIjesto rasporediti na tepsiju te gore dodati nadjev. Po želji ukrasiti listićima badema. Pećni na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Jednostavni kolač s jagodama

Sastojci:   4 jaja 100 g šećera 150 ml ulja 250 g brašna 2 žličice praška za pecivo 1 vanilin šećer 400 g jagoda   Priprema:   Izmiksati jaja sa šećerom te dodati ulje, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Smjesu prebaciti u okrugli kalup za pečenje obložen pek papirom. Na tijesto staviti jagode i peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu i poslužiti.  

Torta s jagodama koja se ne peče

Sastojci za podlogu:   200 g integralnih keksa 1 šalica mljevenih lješnjaka, oraha ili badema 100 g maslaca   Nadjev:   250 ml slatkog vrhnja 200 ml kiselog vrhnja 100 g šećera u prahu malo soka od limuna 400 g jagoda     Priprema:   Pomiješati mljevene kekse s mljevenim orašastim plodovima i s otopljenim maslacom te utisnuti u okrugli kalup. Ostaviti na hladnom da se stisne. Za nadjev miksati slatko vrhnje s šećerom, dodati kiselo vrhnje i sok od limuna. Ako je krema previše mekana, može se dodati želatina ili šlagfix. Jagode narezati na ploške pa poredati na podlogu od keksa. Premazati kremom i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Torta se može ukrasiti mentom, jagodama ili pak preljevom za torte.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx