Imamo najbolji recept za domaći sirup od bazge

Domaći sok od bazge je savršeni ljetni napitak, a osim toga, sirup možeš dodavati i raznim koktelima ili ga preliti preko svježeg voća ili jogurta kao sladilo

Imamo najbolji recept za domaći sirup od bazge
Foto: Profimedia
Bazga je već neko vrijeme u punom cvatu, stoga je krajnje vrijeme da ove mirisne bijele cvjetove pretvoriš u sok. Bazga je jedna od najstarijih ljekovitih biljki u Europi, a sirup, odnosno sok od bazge odličan je napitak za jačanje imuniteta, čišćenje krvi te kao rješenje za probleme s cirkulacijom ili migrenom. Ono bitno je da cvjetove bazge bereš tijekom sunčanog dana, kada su cvjetovi u potpunosti rascvjetani i veći i naravno - da ih bereš u nezagađenom području, ravno iz prirode. Nakon toga ti samo preostaje pratiti savršeni recept, a jedan takav smo pronašle i mi!

Sastojci

30 velikih cvjetova bazge
3 litre vode
2 kilograma šećera
40 grama limunske kiseline
4 srednja limuna

Priprema

01.

Dodaj kriške limuna i cvjetove bazge u veliku staklenku s poklopcem veličine najmanje 2 litre.

02.

U zasebni lonac dodaj šećer, vodu i limunsku kiselinu i pusti da smjesa proključa (provjeri je li sav šećer otopljen).

03.

Limun i cvijet bazge polako prelij šećernim sirupom i dobro promiješaj da se sjedini.

04.

Neka smjesa dođe na sobnu temperaturu pa je pokrij poklopcem (pazi da poklopac ne propušta zrak, pa po potrebi upotrijebi plastičnu foliju).

05.

Ostavi smjesu da odstoji 48 sati uz miješanje nekoliko puta svaki dan.

06.

Nakon 48 sati procijedi smjesu kroz cjedilo i gazu kako bi uklonila nečistoće. Ostat će ti sirup čistog izgleda blago žute boje.

07.

Dodaj sirup u lonac i pusti da zavrije. Smanji temperaturu tako da smjesa lagano vrije 10-ak minuta.

08.

Vrući sirup dodaj u pripremljene staklenke ili boce za konzerviranje (ovaj sirup do otvaranja slobodno može stajati na sobnoj temperaturi na tamnom mjerstu ako se slijede odgovarajući postupci konzerviranja) ili čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 2 mjeseca.

Savjet

S ovim receptom dobit ćeš oko 4.5 litre sirupa. Neotvoreni sirup možeš držati na tamnom i hladnom mjestu do godinu dana, a nakon otvaranja, najbolje ga je držati u hladnjaku.

A.Š.
10.6.2021.