Domaći sok od bazge je savršeni ljetni napitak, a osim toga, sirup možeš dodavati i raznim koktelima ili ga preliti preko svježeg voća ili jogurta kao sladilo
Sastojci
Priprema
Dodaj kriške limuna i cvjetove bazge u veliku staklenku s poklopcem veličine najmanje 2 litre.
U zasebni lonac dodaj šećer, vodu i limunsku kiselinu i pusti da smjesa proključa (provjeri je li sav šećer otopljen).
Limun i cvijet bazge polako prelij šećernim sirupom i dobro promiješaj da se sjedini.
Neka smjesa dođe na sobnu temperaturu pa je pokrij poklopcem (pazi da poklopac ne propušta zrak, pa po potrebi upotrijebi plastičnu foliju).
Ostavi smjesu da odstoji 48 sati uz miješanje nekoliko puta svaki dan.
Nakon 48 sati procijedi smjesu kroz cjedilo i gazu kako bi uklonila nečistoće. Ostat će ti sirup čistog izgleda blago žute boje.
Dodaj sirup u lonac i pusti da zavrije. Smanji temperaturu tako da smjesa lagano vrije 10-ak minuta.
Vrući sirup dodaj u pripremljene staklenke ili boce za konzerviranje (ovaj sirup do otvaranja slobodno može stajati na sobnoj temperaturi na tamnom mjerstu ako se slijede odgovarajući postupci konzerviranja) ili čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 2 mjeseca.
Savjet
S ovim receptom dobit ćeš oko 4.5 litre sirupa. Neotvoreni sirup možeš držati na tamnom i hladnom mjestu do godinu dana, a nakon otvaranja, najbolje ga je držati u hladnjaku.