U zadnje vrijeme smo sve više počeli tražiti i obilaziti male restorane koji po prihvatljivim cijenama nude odlična jela. Jedan od njih je svakako Savica Eatery koji smoi ostali oduševljeni ponudom. Kad smo čuli da imaju novi meni, morali smo ga ići isprobati.
Ono što nas je prošli, a i ovaj put, ugodno iznenadilo je što stvarno slušaju komentare gostiju i prema tome prilagođavaju okuse jela. Puno puta ste se vjerojatno našli u situaciji da na stolu nema ni soli ni papra jer chef smatra da se jelo mora jesti upravo onako kako je on zamislio. Toga ovdje nema – gosti sami 'dorađuju' jela ako ima potrebe i voditelji restorana Marko Adžić i Robert Mikušević uvijek će doći do vas i pitati vas je li sve u redu i koje je vaše mišljenje. To je jedna od stvari koju, između ostalo, jako cijenimo kod ove mlade ekipe voditelja i kuhara koji će učiniti sve da se opet vratite. Jer, na kraju dana, tako bi i trebalo biti. Vrijedi li više jedan gost koji se više neće vratiti jer nije zadovoljan uslugom i poslugom ili ljudi koji se neprestano vraćaju jer žele sudjelovati u stvaranju novih jela i znaju da se njihovo mišljenje cijeni.
Kad smo došli, u ruke nas je uzeo voditelj Marko koji osim što odlično barata činjenicama, odlično radi i bezalkoholne i alkoholne koktele. No, o tome ćemo malo kasnije, a sad ćemo krenuti u opise jela koje smo isprobali u Savica Eatery.
PREDJELA:
TUNA TARTAR
Sirova tuna, domaće ukiseljeno povrće, yuzu mayo, furikake prah, čips od tapioke
Tuna tartar jedan je od klasika koji nikad ne nestaje s menija iz jednostavnog razloga – gosti uvijek pitaju zašto ga više nema. Prošli put nas je ovo jelo oduševilo pa smo ga naručili ponovno kako bismo vidjeli u kojem obliku sada dolazi. Iako ga ne miču s menija, uvijek mu dodaju novi twist. Ako i niste ljubitelj sirove ribe, ovo je jelo koje morate probati. Tuna je nasjeckana savršeno, a ukiseljeno povrće, majonezu, čips od tapioke i focacciu koja dolazi uz jelo rade sami, a to se itekako osjeti u okusima ovog divnog predjela koje bez problema može zamijeniti i glavno jelo. Domaća focaccia ukusne je arome, a kada se uzme komadić od svega na tanjuru, možemo samo reći da ćemo i sljedeći put ponovno naručiti tunu tartar – bez sumnje.
TACOS
Pileća prsa, majoneza s limetom, luk, paprika, avokado, dimljeni sir, domaći BBQ umak
Tri komada tacosa koji su nam došli učinili su nam se kao prevelika porcija – pogotovo kad smo znali da nas čekaju još glavna jela. Cijena od 41 kune više je nego je prihvatljiva za ovo jelo koje je ponovno prožeto domaćim okusima. Tortilju rade sami, kao i BBQ umak. Pileća prsa i avokado su savršen spoj, a kada tome još dodamo i dimljeni sir i domaći BBQ umak, nemamo ništa za zamjeriti. Predjelo koje se isplati probati.
SPRING ROLLS
Dimljeni tofu, povrće, domaći umak od ananasa i čilija
Mislim da ne treba ponovno naglašavati kako rolls rade sami (ali ipak hoćemo), kao i umak koji dolazi uz njih. Ovo jelo je savršeno ako ste vegetarijanci, ali i ako niste u raspoloženju za 'trpanje' mesom. Punjene su povrćem, a dimljeni tofu je grilan prije stavljanja u spring rolls. Iako je umak koji dolazi uz njih napravljen od ananasa i čilija, okus mu je više slađi nego ljuti tako da vam neće smetati ako niste ljubitelj ljutog. Cijena od 40 kuna također je još jedan plus.
GLAVNA JELA:
RIŽOTO S KOZICAMA
Black Tiger kozice u panko mrvicama, krema od špinata, gel od naranče, coulis od fermentiranog češnjaka
Kad smo vidjeli kozice na meniju, znali smo da ih moramo probati – i to nam je bila najbolja odluka večeri. Iako ja osobno nisam ljubitelj kozica, njihov način pripreme me 'kupio' i to je jelo koje bi preporučila svakome od vas da ga proba. Rižoto s mladim špinatom nadopunjen je gelom od naranče i fermentiranim češnjakom kojeg sami rade tako da stoji oko mjesec dana u medu i onda ga propasiraju. Black Tiger kozice super su začinjene i odlično ispečene, a rižoto je vrlo kremast i prevladava okus špinata. Iskreno, ne znamo što nam je bilo bolje: kozice ili rižoto.
JADRANSKI BRANCIN I KOZICE
Jadranski brancin, Black Tiger kozice sa žara, dressing od čilija i naranče, dijon senf, focaccia, salata od rikole, voće
Ako ste u raspoloženju za salatu s kozicama, onda bi ovo trebao biti vaš izbor. Kozice su sa žara, kao i brancin koji je iz našeg mora. Opet se vraćamo na domaće stvari koje su ipak najbolje. Focaccia je odličan dodatak salati jer se u njoj prožimaju svi okusi. Ne morate ništa drugo ni probati, samo komadić domaće foccacie i bit će vam jasno koliko je ovo jelo kvalitetno. Iako smo na prvu mislili da komadići naranče neće odgovarati uz ovo jelo, prevarili smo se. Upravo ona i paprika daju salati svježe okuse ljeta koje nam je na izmaku.
BIBIMBAP ZDJELA
Mariniran svinjska vratina, ukiseljeno povrće, hrskavi dimljeni tofu, grilani bok choy, svinjski bullion, prah od domaćih vrganja, jasmin riža
Jasmin riža je aromatizirana i cijelo jelo je podlijevano svinjskim bullionom kako ne bi bilo suho jer i sami znamo kako kombinacija vratine i riže može postati upravo to. Ovdje se to nije dogodilo. U zdjeli su i komadi daikona koji nas je, priznajemo, zbunio jer nismo znali što je to pa smo pitali voditelja Marka da nam pojasni. Daikon ili duga bijela rotkva korjenasto je povrće koje je super prilog uz pržena jela jer se tako lakše probavljaju masnoće. Pikantnog je okusa i pomalo podsjeća na rotkvicu. Ovom jelu je dao svježinu i odlično se slaže uz dimljeni grilani tofu koji nas je oduševio okusom. Ako mislite da je tofu bezukusan, onda ga morate probati u Bibimbap zdjeli.
ODLEŽANI SOUS VIDE RUMPSTEAK
Rumpsteak, krema od celera, čips od batata, marinirani divlji vrganji, redukcija od zvjezdastog anisa
Rumpsteak je odležao 21 dan, prvo se sprema u vakuumu na 50-ak stupnjeva četiri sata i onda se završava na grillu minutu sa svake strane kako bi došao na stol kao kralj jela kojeg je u našim restoranima teško pronaći dobro pripremljeno. Mi smo uzeli medium rare rumpsteak koji je sočan i raspada se u ustima. Pire od celera savršeno ide uz njega, a čips od batata idealan je prilog za ljubitelje LCHF prehrane jer ima niži glikemijski indeks od krumpira, a okusom je puno slađi. Ukiseljeni vrganji su ponovno njihovih ruku djelo – ubrali su sami divlje vrganje, osušili ih, marinirali i pretvorili ih u super dodatak ovom mesnom jelu koje želite probati sa svim njegovim dodacima
SLOW ROASTED GLAZED RIBS
Rebrica, mantikirana palenta, ukiseljeno povrće, domaći BBQ umak
Rebrica su glazirana domaćim BBQ umakom i spremaju se polako čak osam sati! Palenta ima malo maslaca i malo sira i nije previše začinjena kako bi dala kontrast rebricama koja su aromatičnija. Za ovo jelo možemo reći da je potpuni pogodak. Iako ne jedem rebrica i ne privlači me BBQ umak previše, ovdje je postignuta savršena harmonija. Rebrica se doslovno tope u ustima i ovaj put sam ih i ja uzela u ruke i pojela iako inače samo s nožem skidam komade mesa za probu. Palentu volim, ali je ova toliko dobro pripremljena da bih ju mogla naručiti i kao samostalno jelo bez mesa i ništa me ni bi nedostajalo. U Savica Eatery ovo jelo je definitivno moj favorit.
DESERTI:
TORTA OD MRKVE i MOUSSE OD KOKOSA
Torta od mrkve
Mousse od kokosa
Savica Eatery na meniju ima samo dva deserta, ali više im ni ne treba jer se ne možemo odlučiti koji nam je bolji. Kad bi uveli još jedan u meni, nastao bi veliki problem za nas – a vjerujem i druge goste koji redovno dolaze. Tortu od mrkve s preljevom od karamele i svježim borovnicama opisat ćemo u tri riječi: sočna, lagana i kremasta. Preljev od karamele nije presladak, a borovnice daju svježinu i odlično se 'sljubljuju' s ovom odličnom tortom. Mousse od kokosa također nije presladak, a gel od ruma i čokoladni crumble daju mu poseban 'touch'. Mišljenja smo da se ovakvih deserata ne bi posramile ni najbolje slastičarnice.
Voditelj Marko Adžić
Uz odličnu klopu, ide i odlično piće. Osim pomno izabrane ponude vina, u Savica Eatery nude i veliki izbor bezalkoholnih i alkoholnih koktela s potpisom voditelja Marka Adžića. Marko nam je ispričao kako neprestano pokušava pronaći nove okuse koji će odgovarati svima, a sad se baca i na rađenje bezalkoholnih spirita. Da, i mi smo tako reagirali na početku (čemu okus alkohola bez alkohola). Kad nam je Marko malo objasnio da puno ljudi zna doći na ručak ili večeru, a ne može popiti alkoholno piće zbog daljnjih obaveza ili vožnje, tu je super zamjena bezalkoholni viski koji je okusom isti kao i njegov 'alkoholni' brat, ali bez alkohola. To je jedna od stvari za koje se nadamo da će Marko uspjeti napraviti pa da i to dođemo isprobati. Za potrebe koktela i sokova, sami dehidriraju voće, fermentiraju đumbir i rade svoje likere, pa je to još jedna stvar koju definitvno treba pohvaliti.
NAŠ SUD: Cijene se kreću od 19 kuna za juhu, 22 do 24 za deserte, 40-ak za predjela i 59 do 89 kuna za glavna jela, koje morate odvojiti za Tuna Tataki i Odležani sous vide rumpsteak. Mišljenja smo da je su to više nego prihvaljive cijena za kvalitetu namirnica i okuse jela koje Savica Eatery nudi. Osim što pokušavaju što više stvari napraviti sami, ekipa kuhara pod vodstvom glavnog chefa Marka Asanovića, svakim menijom penje se stepenicu više. Ovaj meni će se zadržati do kraja rujna tako da imate još vremena otići do Savice i provjeriti jesmo li u pravu kad kažemo da se ovaj kvartovski bistro mora obavezno naći na vašoj 'karti' restorana za posjetiti.