Pečeno pile s povrćem
Pileća juha je nadaleko poznat lijek protiv prehlada, no i piletina iz pećnice ima učinka na upale, odnosno smanjuje ih. Bolje je pritom birati bijelo meso, jer bataci i krila te koža na njima sadrže masnoće koje povećavaju upale.
Pile ispeci s korjenastim povrćem i začinima među kojima je obvezno ružmarin. Ova biljka sadrži ružmarinsku kiselinu, izuzetno jak antioksidans koji jača imunitet, pospješuje cirkulaciju i neutralizira štetu koju su izazvali slobodni radikali. Mrkva također sadrži jak antioksidans - beta karoten čiji se učinak povećava termičkom obradom. Tu su je i jednako zdrav krumpir te luk i češnjak.
Sastojci
- 2 režnja češnjaka
- ružmarin, majčina dušica, origano, kadulja i bosiljak
- manje pile
- 2-3 krumpira
- 4 mrkve
- glavica luka
- soli papar
- senf
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stunjeva, pile izreži na komade i začini sa soli, paprom, mješavinom gore navedenih začina, namaži u tankom sloju sa senfom i naulji. Mrkvu prepolovi, krumpir nareži na komade, češnjak zgnječi nožem, a luk nareži na četvrtine. Povrće začini soli, paprom i začinima te zajedno s mesom stavi u pećnicu, podlij s dcl vina i peci 45 minuta.