I dok je akutna upala korisna jer pomaže tijelu da se izbori s bolestima, kronična upala nije dobra za organizam. To je stanje u kojem imunološki sustav pretjerano reagira, stvarajući dugoročnu upalu na staničnoj razini, a ona za posljedicu ima razvoj brojnih ozbiljnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, različitih onkoloških bolesti, kardioloških te autoimunih.
Kako bi očuvala zdravlje i smanjila upale u organizmu, trebala bi promijeniti životne navike te poboljšati prehranu, odnosno u nju uvesti što više protuupalnih namirnica. To su one koje su bogate antioksidansima i hranjivim tvarima te su u stanju neutralizirati štetni učinak namirnica koje potiču upalu, a to su one s visokim udjelom šećera i zasićenih masti.
Prije svega, unos potonjih svedi na minimum. Također, prestani piti alkohol i pušiti te prehranu obogati namirnicama koje su bogate zdravim masnoćama - punomasna riba, jaja, orašasti plodovi, vlaknima - cjelovite žitarice, protuupalnim molekulama citokinima - tamnozeleno lisnato povrće te antioksidansima - bobičasto voće, crvena paprika, agrumi. U nastavu ti donosimo nekoliko recepata za protuupalni meni. Neka obroci rade za tvoje zdravlje.