Salate za doručak pravo su otkriće. Imamo 3 super recepta

Započeti dan s povrćem, velikom dozom proteina i šarenim tanjurom stopostotno jamči odličan ostatak dana

Salate za doručak pravo su otkriće. Imamo 3 super recepta

Biste li jele salatu za doručak? Moram priznati da do prije nekoliko godina ni sama nisam bila obožavateljica te ideje, ali kako sam počela sve više jesti slane, bogatije (ali i zdravije) doručke - salate su mi postale pravo otkriće za dobro jutro

Pročitaj još:

Image

10 super visokoproteinskih ideja za doručak, a nisu jaja


Evo par odličnih recepata s kojima volim započeti svoj dan:



Mediteranska salata za doručak

Priprema:

1. Započni s kuhanjem jaja. Za mekano kuhana jaja, prvo zagrij vodu do vrijenja, zatim smanji vatru i stavi kuhati jaja na 5-6 minuta. Makni ih s vatre i prelij s hladnom vodom kako bi zaustavila daljnje kuhanje. Oguli ih prije dodavanja u zdjelu.

2. U velikoj zdjeli pomiješaj rikolu, rajčice, krastavac i kvinoju. Prelij s malo maslinovog ulja, začini sa doli i paprom i još jednom sve pomiješaj.

3. Salatu možeš rasporediti na 4 tanjura (ili 2 veća). Na vrh stavi narezani avokado, prepolovljena jaja te začinsko biilje po izboru. Na kraju dodaj još soli i papra po želji te iscijeđeni limunov sok te još malo maslinovog ulja. 

Sastojci:

  • 2-4 jaja
  • 10 šalica rikole
  • 2 šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 1/2 svježeg krastavca (nasjeckanog)
  • 1 šalica kuhane kvinoje
  • 1 avokado
  • 1 šalica badema ili drugih orašastih plodova (nasjeckanih)
  • 1/2 šalica začinskog bilja po izboru (kopar, menta, bosilja, origano...)
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Slatko-slana salata za doručak

Priprema:

1.

Sastojci:

  • 2 manja batata (ili 1 veći), narezanih na male komade
  • 4 šalice salate po izboru
  • 1 žlica kokosovog ulja (ili drugog po izboru)
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica borovnica
  • 1 srednji avokado
  • 4 žlice humusa
  • sol, papar, nasjeckani peršin

Zagrij veću tavu na srednje jakoj vatri. Kad je vruća, dodaj ulje, bata, sol i papar te promiješaj da provri. Rasporedi u jedan sloj kako bi osigurala ravnomjerno kuhanje i stavi poklopac na vrh da se pari.

2. Kuhaj 3-4 minute. Zatim okreni krumpir kako biste osigurala ravnomjerno kuhanje. Ako prebrzo posmeđi, smanji toplinu na srednje-nisku. Nastavi kuhati do zlatno smeđe boje s obje strane - otprilike 10-15 minuta.

3. U međuvremenu pripremi preljev dodavanjem limunovog soka, maslinovog ulja, soli i papra u malu staklenku ili zdjelu za miješanje i sjedini sve protresanjem ili žlicom. 

4. Za posluživanje, podijeli salatu na tanjurima za posluživanje i na vrh dodaj pečeni batat, borovnice, avokado, hummuso i peršin. Posluži s preljevom sa strane. 

  • Ostatke možeš čuvati (odvojeno od preljeva) 2-3 dana, iako je najbolje kada su svježi. 

Salata s kajganom i borovnicama

Priprema:

1. Na zagrijanu tavu stavi malo ulja po izboru. Jaja umuti u zdjeli i dodaj ih u tavu i prokuhaj. Dok su jaja još uvijek lepršava i mekana, dodaj borovnice u tavu jer želiš da se zagrijavaju i počnu raspadati. 

2. Dodaj malo soli i cimeta. Nakon što se jaja skuhaju, dodaj pistacije u tavu. Na kraju dodaj bosiljak, papar, chilii ili ljuti umak.

Sastojci:

  • maslinovo ili kokosovo ulje
  • 2 jaja + 1/2 šalice bjelanjka
  • 1/4 šalice borovnica
  • 1/4 šalice cimeta
  • 1/4 šalice soli
  • 1 žlica bosiljka
  • 1 žlica nasjeckanih pistacija
  • chili ili ljutii umak po želji
  • rikola