Biste li jele salatu za doručak? Moram priznati da do prije nekoliko godina ni sama nisam bila obožavateljica te ideje, ali kako sam počela sve više jesti slane, bogatije (ali i zdravije) doručke - salate su mi postale pravo otkriće za dobro jutro.
Pročitaj još:
Evo par odličnih recepata s kojima volim započeti svoj dan:
Mediteranska salata za doručak
Priprema:
1. Započni s kuhanjem jaja. Za mekano kuhana jaja, prvo zagrij vodu do vrijenja, zatim smanji vatru i stavi kuhati jaja na 5-6 minuta. Makni ih s vatre i prelij s hladnom vodom kako bi zaustavila daljnje kuhanje. Oguli ih prije dodavanja u zdjelu.
2. U velikoj zdjeli pomiješaj rikolu, rajčice, krastavac i kvinoju. Prelij s malo maslinovog ulja, začini sa doli i paprom i još jednom sve pomiješaj.
3. Salatu možeš rasporediti na 4 tanjura (ili 2 veća). Na vrh stavi narezani avokado, prepolovljena jaja te začinsko biilje po izboru. Na kraju dodaj još soli i papra po želji te iscijeđeni limunov sok te još malo maslinovog ulja.
Sastojci:
- 2-4 jaja
- 10 šalica rikole
- 2 šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1/2 svježeg krastavca (nasjeckanog)
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 1 avokado
- 1 šalica badema ili drugih orašastih plodova (nasjeckanih)
- 1/2 šalica začinskog bilja po izboru (kopar, menta, bosilja, origano...)
- 1 limun
- maslinovo ulje
- sol, papar
Slatko-slana salata za doručak
Priprema:
1.
Sastojci:
- 2 manja batata (ili 1 veći), narezanih na male komade
- 4 šalice salate po izboru
- 1 žlica kokosovog ulja (ili drugog po izboru)
- 3 žlice limunovog soka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 šalica borovnica
- 1 srednji avokado
- 4 žlice humusa
- sol, papar, nasjeckani peršin
Zagrij veću tavu na srednje jakoj vatri. Kad je vruća, dodaj ulje, bata, sol i papar te promiješaj da provri. Rasporedi u jedan sloj kako bi osigurala ravnomjerno kuhanje i stavi poklopac na vrh da se pari.
2. Kuhaj 3-4 minute. Zatim okreni krumpir kako biste osigurala ravnomjerno kuhanje. Ako prebrzo posmeđi, smanji toplinu na srednje-nisku. Nastavi kuhati do zlatno smeđe boje s obje strane - otprilike 10-15 minuta.
3. U međuvremenu pripremi preljev dodavanjem limunovog soka, maslinovog ulja, soli i papra u malu staklenku ili zdjelu za miješanje i sjedini sve protresanjem ili žlicom.
4. Za posluživanje, podijeli salatu na tanjurima za posluživanje i na vrh dodaj pečeni batat, borovnice, avokado, hummuso i peršin. Posluži s preljevom sa strane.
- Ostatke možeš čuvati (odvojeno od preljeva) 2-3 dana, iako je najbolje kada su svježi.
Salata s kajganom i borovnicama
Priprema:
1. Na zagrijanu tavu stavi malo ulja po izboru. Jaja umuti u zdjeli i dodaj ih u tavu i prokuhaj. Dok su jaja još uvijek lepršava i mekana, dodaj borovnice u tavu jer želiš da se zagrijavaju i počnu raspadati.
2. Dodaj malo soli i cimeta. Nakon što se jaja skuhaju, dodaj pistacije u tavu. Na kraju dodaj bosiljak, papar, chilii ili ljuti umak.
Sastojci:
- maslinovo ili kokosovo ulje
- 2 jaja + 1/2 šalice bjelanjka
- 1/4 šalice borovnica
- 1/4 šalice cimeta
- 1/4 šalice soli
- 1 žlica bosiljka
- 1 žlica nasjeckanih pistacija
- chili ili ljutii umak po želji
- rikola