Rok trajanja lisnatog tijesta

Koliko vam se puta dogodilo da ste baš jako željeli pojesti nešto, a na kraju ste vidjeli da je istekao preporučeni rok trajanja?

Rok trajanja lisnatog tijesta

Vrlo je važno pratiti rok trajanja namirnica, a u nastavku doznajte kako ćete prepoznati pokvareno lisnato tijesto.

Trovanje hranom vrlo je neugodno iskustvo do kojeg može doći ako ne vodite brigu o roku trajanja namirnica. Pokvariti se mogu gotove sve namirnice, tek je nekoliko njih koje sa sigurnošću bezbrižno možete koristiti godinama.

Pokvareno lisnato tijesto također je namirnica koja se može pokvariti, a izgled i miris najčešći su pokazatelji da ono više nije sigurno za konzumaciju.

Ako pokvareno lisnato tijesto ima neugodan miris ili je promijenilo boju, bacite ga. To su pokazatelji koji zasigurno ne upućuju na svježinu hrane, pa je pametnije ne riskirati i konzumirati pokvareno lisnato tijesto.

Oko 40 posto potrošača jede hranu kojoj je istekao rok upotrebe, a više od dvije trećine ljudi testira sigurnost proizvoda jednostavnim njuškanjem namirnica i provjeravanjem njihove boje, iako su obje metode testiranja iz kućne radinosti beznadno nepouzdane. Iako je britanski regulator u pravu kada skreće pozornost na više higijenske standarde u kuhinji, jesu li za epidemiju krivi samo potrošači, pita se komentatorica Daily Maila. Naime velik dio namirnica koje kupujemo u supermarketima, pogotovo svježe meso, već je opasno kontaminiran zahvaljujući intenzivnom tvorničkom uzgoju.

Prema rokovima upotrebe namirnica trebali bismo biti fleksibilniji. Ključno je razlikovati oznaku 'rok upotrebe' i 'najbolje iskoristiti do'.