Ovaj talijanski specijalitet savršen je spoj mekog tijesta, laganog povrća i aromatičnih začina. Zato je pita od tikvica idealan zalogaj za proljetne i ljetne dane
Sastojci
Priprema
Tikvice i mladi luk očistimo, operemo i osušimo papirnatim ručnicima. Tikvice narežemo na kolutove, polukružno, na duge trake ili ih u grubo naribamo, a mladi luk narežemo na kolutove. Ako koristimo svježe začinsko bilje, u grubo ga nasjeckamo.
U tavi zagrijemo ulje, na kojem kratko pirjamo mladi luk. Kada omekša dodamo tikvice, lagano ih začinimo solju i mljevenim paprom te ih uz povremeno miješanje pirjamo još pet minuta. Sklonimo s vatre i ohladimo do mlake temperature.
U većoj zdjeli glatko izmiješamo jaje, brašno i mlijeko. U smjesu umiješamo naribani parmezan, začinsko bilje i poprženo povrće. Dobro promiješamo te po želji začinimo solju i mljevenim paprom.
Okrugli kalup (promjera otprilike 22 centimetara) lagano namažemo uljem, zatim u njega ulijemo smjesu s tikvicama i ravnomjerno je rasporedimo po cijeloj površini te po vrhu zagladimo.
Pitu pečemo u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, otprilike 40 minuta. Pita je pečena kade se na dnu i po vrhu zlatno-smeđe zapeče.
Savjet
Prije no što pitu staviš u pećnicu, možeš dodatno posipati malo parmezana po vrhu.