Toskanska pita od tikvica lagana je za pripremu i bogatog okusa

Ovaj talijanski specijalitet savršen je spoj mekog tijesta, laganog povrća i aromatičnih začina. Zato je pita od tikvica idealan zalogaj za proljetne i ljetne dane

Toskanska pita od tikvica lagana je za pripremu i bogatog okusa
Foto: profimedia.hr
Scarpaccia je jednostavna toskanska pita s tikvicama koja se može pripremiti na slatki ili slani način. U slanoj verziji, osim tikvica, potrebni su nam i mladi luk, brašno, mlijeko, jaje i naribani parmezan, a po želji možemo umiješati i različito svježe začinsko bilje (bosiljak, kopar, origano i slično). Budući da pita nema osnovu od prhkog tijesta, njena priprema je vrlo brza i jednostavna, a jelo je dobro toplo ili hladno.

Sastojci

2 žlice maslinovog ulja
2 komada mladog luka
400 grama tikvica
1 veliko jaje
80 grama brašna
180 ml mlijeka
5 listića svježeg bosiljka
1 žlica maslinovog ulja za kalup
60 grama naribanog parmezana
1 žličica soli (po želji)
1 žličica papra (po želji)

Priprema

01.

Tikvice i mladi luk očistimo, operemo i osušimo papirnatim ručnicima. Tikvice narežemo na kolutove, polukružno, na duge trake ili ih u grubo naribamo, a mladi luk narežemo na kolutove. Ako koristimo svježe začinsko bilje, u grubo ga nasjeckamo.

02.

U tavi zagrijemo ulje, na kojem kratko pirjamo mladi luk. Kada omekša dodamo tikvice, lagano ih začinimo solju i mljevenim paprom te ih uz povremeno miješanje pirjamo još pet minuta. Sklonimo s vatre i ohladimo do mlake temperature.

03.

U većoj zdjeli glatko izmiješamo jaje, brašno i mlijeko. U smjesu umiješamo naribani parmezan, začinsko bilje i poprženo povrće. Dobro promiješamo te po želji začinimo solju i mljevenim paprom.

04.

Okrugli kalup (promjera otprilike 22 centimetara) lagano namažemo uljem, zatim u njega ulijemo smjesu s tikvicama i ravnomjerno je rasporedimo po cijeloj površini te po vrhu zagladimo.

05.

Pitu pečemo u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, otprilike 40 minuta. Pita je pečena kade se na dnu i po vrhu zlatno-smeđe zapeče.

Savjet

Prije no što pitu staviš u pećnicu, možeš dodatno posipati malo parmezana po vrhu.

žena.hr
5.3.2024.