Pizza je jedno od onih jela kojima je teško odoljeti, a tajna savršenog okusa krije se upravo u tijestu. Bez obzira voliš li tanku i hrskavu, debelu i mekanu ili nešto između, u ovom vodiču otkrit ćeš kako pripremiti, čuvati i razvlačiti tijesto za pizzu kao prava profesionalka.
Recept za domaće tijesto za pizzu
Ako ti je dosta kupovnih tijesta i želiš naučiti kako napraviti domaće, ovo je recept koji tražiš! Osnovni recept je super jednostavan i zahtijeva samo nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imaš u kuhinji.
Tijesto za pizzu sastojci:
- 320 ml tople vode
- 2 žličice instant suhog kvasca (jedan paketić)
- 1 žlica šećera
- 2 žlice maslinovog ulja (+ malo za premazivanje)
- 1 žličica soli
- 450 g glatkog brašna (+ još za posipanje)
- Kukuruzna krupica (palenta) za posipanje lima za pečenje (opcionalno)
Tijesto za pizzu upute:
- U velikoj posudi pomiješaj toplu vodu, kvasac i šećer. Ostaviti 5 minuta da se kvasac zapjeni.
- Dodaj maslinovo ulje, sol i brašno. Miješaj drvenom žlicom ili nastavkom za tijesto dok se sastojci ne sjedine.
- Tijesto mijesi na pobrašnjenoj površini 5-7 minuta (ili u mikseru 5 min). Treba biti mekano i lagano ljepljivo – ako je previše ljepljivo, dodaj malo brašna, ali ne pretjeruj.
- Naulji posudu, stavi tijesto unutra i prekrij folijom ili krpom. Ostavi na toplom mjestu da se diže 60-90 minuta (ili preko noći u hladnjaku za bogatiji okus).
- Zagrij pećnicu na 220°C. Ako koristiš kamen za pizzu, stavi ga u pećnicu da se zagrije.
- Kada se tijesto udvostruči, lagano ga pritisni da istisneš zrak. Podijeli ga na dva dijela (ili ostavi cijelo za veću pizzu).
- Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini ili ga razvuci rukama do željene debljine (0,5-1 cm). Ako se skuplja, pusti ga da odmori 5-10 minuta, pa nastavi.
- Naulji lim za pečenje i po želji pospi kukuruznom krupicom. Prebaci tijesto, premaži ga maslinovim uljem, dodaj umak i omiljene sastojke.
- Peci 13-15 minuta, dok ne postane zlatno-smeđe i hrskavo.
Kako dobiti mekano tijesto za pizzu?
Ako želiš tijesto koje je mekano i prozračno, dodaj malo više vode i maslinovog ulja – to mu daje elastičnost i finiju strukturu. Žličica šećera pomoći će kvascu da bolje odradi svoj posao i dodatno omekšati tijesto. Bit će malo ljepljivije, ali samo ga dobro mijesi dok ne postane glatko i podatno.
Kako napraviti debelo tijesto za pizzu?
Za onu mekanu, pjenastu koru, razvaljaj tijesto na 1-1,5 cm i ostavi ga da duže raste – barem sat vremena, a može i preko noći u hladnjaku za još bolji okus. Što se duže diže, to će imati više zraka i biti rahlije. Peci ga na nešto nižoj temperaturi (oko 200°C) kako bi se ravnomjerno ispeklo bez da izvana prebrzo potamni.
Kako napraviti hrskavo tijesto za pizzu?
Ako voliš hrskavu koricu, peci tijesto na što višoj temperaturi (230-250°C), najbolje na kamenu za pizzu koji ravnomjerno raspoređuje toplinu. Manje umaka i vlažnih sastojaka znači manje šanse da tijesto omekša. Dodaj malo kukuruzne krupice na dno za onaj lagani ‘crunch’ kad zagrizeš.
Kako napraviti tanko tijesto za pizzu?
Za tanku, gotovo prozirnu koru, razvaljaj tijesto valjkom na 3-5 mm – što tanje, to bolje. Peci ga kratko, ali na jako visokoj temperaturi (oko 250°C), tako da dobije hrskavu vanjsku koricu, ali ostane lagano. Ako želiš da bude još stabilnije, možeš ga nakratko zapeci prije nego dodaš nadjev.
Kako razvaljati tijesto za pizzu?
Kad jednom napraviš tijesto, vrijeme je da ga razvaljaš i pripremiš za savršenu pizzu. Možda ti se čini kao izazov, pogotovo ako je tijesto malo ljepljivo, ali uz par trikova sve će ići puno lakše.
Za početak, pobrašni radnu površinu kako se tijesto ne bi lijepilo. Stavi ga na pobrašnjenu podlogu i lagano pritisni rukama da ga spljoštiš – tako ćeš lakše krenuti s valjanjem. Uzmi valjak i počni ga razvaljavati od sredine prema rubovima, a svakih nekoliko poteza okreni tijesto za 90 stupnjeva kako bi ostalo ravnomjerno. Ako primijetiš da se lijepi za valjak, samo ga pospi s malo brašna.
Ako želiš ekstra tanku koru, probaj ga razvlačiti rukama. Podigni tijesto i nježno ga rasteži, okrećući ga u rukama dok ne dobiješ željeni oblik. Kad je spremno, pažljivo ga prebaci na lim za pečenje i po potrebi ga još malo prilagodi.

Kako čuvati tijesto za pizzu?
Ako ga želiš staviti u hladnjak, možeš ga držati do 3-5 dana. Nakon što se prvi put digne, lagano ga naulji, stavi u hermetički zatvorenu posudu ili ga dobro zamotaj u plastičnu foliju. Hladnoća usporava rad kvasca, ali tijesto će i dalje lagano rasti. Ovo je super ako želiš unaprijed pripremiti tijesto.
Kako zamrznuti tijesto za pizzu?
Za dugoročnije čuvanje, tijesto možeš i zamrznuti. Podijeli ga na kuglice, lagano ih naulji, zamotaj u plastičnu foliju i stavi u vrećicu za zamrzavanje. Pokušaj izvaditi što više zraka iz vrećice. Možeš koristiti i hermetički zatvorene posude. Tijesto možeš čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca i bit će u dobrom stanju kad ga odlučiš iskoristiti.
Kako odmrznuti tijesto za pizzu?
Kad dođe vrijeme za odmrzavanje, možeš to napraviti na dva načina, ovisno o tome koliko vremena imaš. Najbolje je odmrzavati tijesto u hladnjaku – prebaci ga u hladnjak i ostavi da se odmrzava 8 sati, najbolje preko noći. Ako nemaš toliko vremena, odmrzavanje na sobnoj temperaturi je brža opcija. Samo izvadi tijesto iz zamrzivača, ostavi ga u plastičnoj foliji i stavi na sobnu temperaturu. Ovisno o veličini kugle, odmrzavanje traje 2-4 sata. Kada se odmrzne, ostavi ga još 30-60 minuta prije nego što počneš s oblikovanjem.
POGLEDJA VIDEO: Batch cooking: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane