UKUSNA SLASTICA

Sočni kolač od skute i jabuka gotov za tren oka

Uz dodatak limuna i cimeta kolač će dobiti posebnu aromu, a svršeno se slaže uz šalicu čaja ili kave

jabuka.PNG
Foto: Pexels

Kolač od skute i griza s jabukama pravi je izbor za tebe ako tražiš slasticu koja je istovremeno jednostavna i ukusna. Bez biskvitnog tijesta i kompliciranih koraka, priprema je brza i bez stresa, a rezultat će te oduševiti. Idealno se slaže uz šalicu čaja ili kave, a može poslužiti i kao slatki zalogaj u bilo kojem trenutku dana.

Sastojci:

  • 500 g svježeg sira
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 120 g pšeničniog griza
  • 120 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 4 jaja
  • 50 g grožđica
  • malo limuna (sok i naribana korica)
  • 3-4 jabuke
  • 1.5 čajna žličica mljevenog cimeta
  • 2 žlice šećer za jabuke
  • maslac za podmazivanje lima za pečenje

Priprema:

  • Grožđice operi i stavi u zdjelu, te ih prelij vrućom vodom. Pusti ih da se prožmu dok pripremaš ostale sastojke. Jabuke operi i oguli. Nareži ih na četvrtine i odstrani peteljke i koštice. Četvrtine nareži na ploške, stavi u zdjelu i začini limunovim sokom, šećerom i mljevenim cimetom. Lagano promiješaj i ostavi sa strane.
  • U jednoj zdjeli pomiješaj suhe sastojke: prašak za pecivo, obični i vanilin šećer te pšeničnu krupicu. U drugoj zdjeli pomiješaj svježi sir i kiselo vrhnje. Skutu možeš protisnuti i kroz gusto cjedilo ako želiš da smjesa bude glađa, ali to nije nužno. U smjesu od skute prvo umiješaj žumanjke i koricu limuna, a zatim i suhe sastojke. Ako ti se čini da je masa rijetka, dodaj još malo griza. Bjelanjcima dodaj prstohvat soli i istuci ih u čvrsti snijeg.
  • U smjesu od skute umiješaj namočene grožđice pa lagano i polako dodaj tučene bjelanjke u dva-tri dijela. Kalup za tortu (promjera 26 centimetara) dobro namaži maslacem pa u njega istresi pripremljenu smjesu od skute i špatulom ravnomjerno rasporedi po cijeloj površini.
  • Po vrhu uredno rasporedi kriške jabuka. Kolač peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 40-50 minuta. Gotova je kada jabuke omekšaju i porumene. Posljednjih 15 minuta temperatura se može povećati na 200 stupnjeva Celzijusa, piše Okusnoje.
Image
OMILJENI DESERT

Recept u fotografijama za najbolju domaću štrudlu od jabuka