Ovaj recept za pečeni batat savršeno je rješenje za jednostavan i zdrav prilog koji, osim bogatog okusa, nudi i brojne hranjive prednosti. Batat je izvrstan izvor beta-karotena, koji pridonosi zdravlju kože i vida. Pečenjem se dodatno povećava udio vlakana, a batat postaje lakše probavljiv te pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Osim što ćeš ga brzo pripremiti, idealan je kao prilog ili kao samostalno jelo.
Sastojci:
- 1 kg batata
- 2 žlice maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 žličica soli
- svježe mljeveni papar (po ukusu)
- svježe nasjeckani peršin (za dekoraciju)
Priprema:
- Operi i oguli batat. Zatim ga nareži na veće komade veličine oko 2-3 cm ili, po želji, na kriške ili štapiće.
- Zagrij pećnicu na 220°C. Ako želiš, obloži lim za pečenje papirom za pečenje. Narezani batat ravnomjerno rasporedi po pripremljenom limu. Začini ga solju i svježe mljevenim paprom, a zatim ga prelij uljem. Sve dobro promiješaj rukama kako bi se začini i ulje ravnomjerno rasporedili po svakom komadu.
- Peci batat u zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta, povremeno ga promiješaj kako bi se ravnomjerno zapeo sa svih strana. Gotov je kada postane mekan, a rubovi lijepo zarumene.Prije posluživanja, po želji, pospi pečeni batat svježe nasjeckanim peršinom za dodatnu svježinu i boju, piše Okusno.je.