Krafne se mogu pripremiti na različite načine, a zbog zdravlja većina ljudi traži alternativu prženju. Upravo zbog toga možeš isprobati ovaj recept za mekane krafne iz pećnice. Možeš ih oblikovati na dva načina, samo odaberi onaj koji ti je draži.
Sastojci:
- 2,5 dl mlijeka
- 30 g svježeg kvasca
- 50 g šećera
- 60 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- 0,5 žličice soli
- 3 žlice ruma
- naribana korica jednog limuna
- 250 g oštrog brašna
- 250 g glatkog brašna
- maslac za premazivanje
- pekmez za punjenje
- šećer u prahu za posipanje
- 1 jaje
- 3 žumanjka
Priprema:
- Zagrij mlijeko kako bi bilo mlako. Odvoji 0,5 dl i pomiješaj ga s kvascem i žlicom šećera. Ostavi kvasac da odstoji 10 minuta.
- U preostalo mlijeko dodaj maslac, šećer i vanilin šećer. Promiješaj dok se sve ne otopi. Ako je maslac prehladan, možda ćeš ga morati malo zagrijati. Dodaj rum i naribanu limunovu koricu.
- Brašno prosij u veću zdjelu, napravi udubljenje u sredini i ulij unutra mlijeko, kvasac te lagano razmućeno jaje i žumanjke. Zamijesi tijesto tako da ostane mokro, pa mijesi tako da ga uhvatiš pri dnu posude, povučeš i preklopiš. Na kraju pokrij i ostavi na toplom jedan sat.
- Lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Tijesto stavi na radnu površinu koju prije pospeš brašnom, brzo ga premijesi, zatim ga podijeli na komade teške 60 do 70 g, iz kojih oblikuješ kuglice. U ovom slučaju krafne će biti više, a pune ih pekmezom nakon pečenja.
- Drugi način oblikovanja krafni je da tijesto razvaljaš na debljinu od oko jednog centimetra i izrežeš krugove promjera oko 8 cm. Na polovicu staviš žličicu džema, rubove premažeš bjelanjkom ili vodom, staviš drugi krug, dobro stisneš rubove i još jednom izrežeš oblik s pomoću modela ili čaše.
- Ostavite krafne da se dižu 30 minuta, a pećnicu treba zagrijati na 180 stupnjeva Celzijusa, piše Zadovoljna.si.
- Krafne se peku 15 minuta dok ne poprime zlatno smeđu boju. Još vruće krafne premaži otopljenim maslacem, a kad se malo ohlade, pospi ih šećerom u prahu.