Domaći kroasani jedno su od onih peciva koja su prava poslastica za sve ljubitelje hrskavog i mekšeg tijesta. Iako priprema kroasana zahtijeva malo više truda i vremena, rezultat je definitivno vrijedan svakog koraka. Njihova slojevita struktura i bogat okus čine ih savršenima za doručak, užinu ili laganu večeru, a kada ih napraviš kod kuće, uživat ćeš u svježim, toplim kroasanima ravno iz pećnice. Ovaj recept dovoljan je za 8 osoba, a za pripremu ti treba 3 sata i 20 minuta.
Sastojci:
- 40 g svježeg kvasca
- 3 dl toplog mlijeka
- 1 žlica šećera
- 800 g glatkog brašna
- 1 žlica soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 2 dl tekućeg jogurta (prije upotrebe ga zagrij na sobnu temperaturu)
- 200 g maslaca za premazivanje
- 1 jaje za premazivanje
- 1-2 žlice mlijeka za premazivanje
- Sol za posipanje (po želji)
- Po želji sjemenke za posipanje (sezam, mak, suncokretove sjemenke, bučine sjemenke, itd.)
Postupak:
- U zdjelicu izmrvimo kvasac, dodamo šećer i pola žličice brašna (uzmemo od ukupne količine brašna). Ulijemo otprilike polovicu mlakog mlijeka i sve dobro promiješamo kako bismo dobili glatku smjesu. Ostavimo na toplom mjestu da kvasac naraste 10-15 minuta.
- U veću zdjelu prosijemo brašno te ga pomiješamo sa soli i praškom za pecivo. Dodamo jogurt, preostalo mlako mlijeko, jaje i nadošli kvasac. Sastojke promiješamo dok se ne sjedine u ljepljivo tijesto, koje zatim prebacimo na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesimo dok ne dobijemo glatko, mekano i elastično tijesto. Tijesto podijelimo na osam kuglica.
- Maslac narežemo na sedam kockica, koje malo omekšamo u mikrovalnoj pećnici ili ih ostavimo na sobnoj temperaturi 1-2 sata.
- Uzmemo jednu kuglicu tijesta i na lagano pobrašnjenoj površini razvaljamo je u krug debljine otprilike pola centimetra. Na istu veličinu i debljinu razvaljamo preostalih sedam kuglica.
- Jedan krug tijesta premažemo s kockom omekšanog maslaca. Na njega stavimo drugi krug tijesta i također ga premažemo maslacem. Ponavljamo postupak dok ne potrošimo maslac i tijesto. Gornji krug tijesta ostavljamo nenamazan. Pokrijemo tijesto krpom i ostavimo ga na toplom mjestu da odmori oko 20 minuta kako bi malo naraslo.
- Nadošlo tijesto razvaljamo u veći krug debljine otprilike pola centimetra. Zatim tijesto najprije podijelimo na četvrtine, a svaku četvrtinu izrežemo na 6-8 trokuta.
- Donji, uži dio trokuta, na kojem ćemo početi motati, zarežemo na sredini. Sve trokute motamo od užeg prema širem dijelu, formirajući roščiće, koje slažemo na pekač obložen papirom za pečenje. Između roščića ostavimo razmak jer će tijekom pečenja još narasti.
- Roščiće pokrijemo krpom i ostavimo ih na sobnoj temperaturi 1-2 sata da narastu. Prije pečenja premažemo ih mješavinom razmućenog jajeta i mlijeka. Po vrhu posipamo malo soli i/ili sjemenki po želji. Roščiće pečemo 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva Celzija, piše Okusno.je.